Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki izbor

Demokrata Warnock u Georgiji pobijedio Republikanca kojeg podržava Trump

New Project (38)

Bivši predsjednik podržao je Walkera i desetine drugih istaknutih republikanaca na ovogodišnjim međuizborima, ali je završio s rezultatima koji i nisu u svim slučajevima bili ono što je očekivao

Demokrata Raphael Warnock ponovo je izabran u američki Senat u drugom krugu izbora u Georgiji u utorak, ojačavši tako tanku većinu svoje stranke protiv izazova bivše nogometne zvijezde Herschela Walkera iz Republikanske stranke.

Warnock je tijesno pobijedio Walkera. S 99 posto procijenjenih prebrojanih glasova vodio je Walkera za 50,8 posto prema 49,2 posto, prema Edison Researchu, prenosi Reuters. Njegova pobjeda u ovom duelu s republikanskim kandidatom Herschelom Walkerom znači da će Demokrati povećati svoju već osiguranu većinu u Senatu, s 51 mjestom u odnosu na 49 GOP-a.

Ova pobjeda stavlja Georgiju kao državu koja će sigurno igrati važnu ulogu na predsjedničkim izborima 2024. Demokrati su sada pobijedili u tri utrke za Senat u posljednje dvije godine u zemljama koje su tradicionalno naklonjene Republikanskoj stranci.

– Proslavimo neko vrijeme na ovoj planini. Plešimo jer to zaslužujemo. Ali sutra se vraćamo u dolinu raditi naš posao – rekao je Warnock obraćajući se svojim glasačima.

Walkerov poraz također je neuspjeh za Donalda Trumpa dok traži republikansku nominaciju kako bi se ponovo kandidovao za Bijelu kuću 2024.

Bivši predsjednik podržao je Walkera i desetine drugih istaknutih republikanaca na ovogodišnjim međuizborima, ali je završio s rezultatima koji i nisu u svim slučajevima bili ono što je očekivao, javlja Reuters.