Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokrate sjede na podu američkog Kongresa

sjedeci-protest23

Haos u Predstavničkom domu američkog Kongresa nastavljen je i u četvrtak, nakon što demokrati već 14 sati iz prosvjeda sjede na podiju dvorane, zahtijevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republikanci protive.

Kongresnik John Lewis rekao je da će nekoliko desetaka zastupnika okupirati dom dok predsjedavajući Kongresa Paul Ryan ne stavi na dnevni red zakon koji bi ljudima na terorističkoj listi onemogućio kupnju oružja, prenosi Hina.

Oni su noćas pokušali ušutkati Ryana, koji je nastojao uspostaviti red.

“Predsjedavajući, ovo nije egzibicija zbog publiciteta. Ovo je poziv na buđenje”, rekao je Mark Takano, demokrat iz Kalifornije, prenosi Tanjug agenciju AP.

Demokrati su uživo prenosili preko svojih mobilnih telefona haotične scene nakon što su republikanci prekinuli prijenos preko kabelskog kanala.


Akcija je uslijedila nakon što je predsjedavajući namjeravao proglasiti pauzu povodom praznika 4. srpnja.

Zastupnici su posjedali na pod pred predsjedničkim podijem, neposredno prije početka zasjedanja, koje je predsjedavajući prekinuo, jer “ne postoje uvjeti za rad”.

“Koliko još majki i očeva treba proliti suze prije nego što nešto poduzmemo? Izabrani smo da vodimo ovu zemlju”, rekao je Lewis.

“Ovdje smo da bi pozvali na hitnu akciju, ne idućeg mjeseca, ne iduće godine, nego odmah”, dodao je.

Demokrati su podnijeli nekoliko prijedloga nacrta zakona s ciljem da se smanji oružano nasilje, ali nijedan nije prošao u Kongresu, gdje republikanci čine većinu.