Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokrate u američkom Senatu “spasili” sporazum sa Iranom

Obama
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Demokrate u američkom Senatu glasali su protiv prijedloga zakona kojim se odbija nuklearni sporazum Irana i grupe 5+1, čime je onemogućen njegov prolazak u Kongres.

Na zasjedanju Senata, 58 senatora glasalo je “za”, dok su 42 “protiv” prijedloga zakona kojim se odbija nuklearni sporazum. No, to je bilo nedovoljno, jer za prolazak prijedloga zakona nephodno je bilo da za njega glasa 60 senatora.

Za američkog predsjednika Baracka Obamu ovakav ishod glasanja predstavlja pobjedu, jer prijedlog zakona o nuklearnom sporazumu neće moći biti blokiran u Kongresu. Također, u okviru implementacije nukleranog sporazuma Irana i grupe 5+1 već od sljedeće sedmice se očekuje smanjenje sankcija Iranu.

Američki Kongres ima rok da se do 17. septembra izjasni o pomenutom sporazumu. Očekuje se da bi nakon “poraza” u Senatu, republikanci mogli pokušati tražiti novo glasanje.

Obama je nakon glasanja izjavio da je Senat napravio historijski korak naprijed, te da je SAD-u i međunarodnim partnerima omogućeno zajedničko provođenje sveobuhvatne i dugoročne odluke kojom će Iran biti spriječen u razvijanju nuklearnog oružja.

“Ovaj rezultat predstavlja pobjedu za diplomatiju, za američku nacionalnu sigurnost, za sigurnost cijelog svijeta”, rekao je Obama.