Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

masovni protesti

Demonstranti provalili u rezidenciju predsjednika Šri Lanke

sri-lanka-demonstranti – ss (1)

Demonstranti iz cijele zemlje marširali su do Colomba tražeći ostavku predsjednika nakon mjeseci protesta zbog lošeg upravljanja ekonomskom krizom u zemlji

Hiljade demonstranata upale su u rezidenciju predsjednika Gotabaye Rajapakse u glavnom gradu Šri Lanke.

Demonstranti iz cijele zemlje marširali su do Colomba tražeći ostavku predsjednika nakon mjeseci protesta zbog lošeg upravljanja ekonomskom krizom u zemlji.

Izvještaji kažu da je on već premješten na sigurnije mjesto. Zemlja trpi neobuzdanu inflaciju i bori se s problemima pri uvozu hrane, goriva i lijekova.

Hiljade demonstranta putovalo je automobilima, kombijima i autobusima u glavni grad.

Oni su upali u administrativnu četvrt Colomba, uzvikujući slogane protiv predsjednika i probijajući se kroz nekoliko policijskih barikada kako bi došli do kuće predsjednika Rajapaske, rekao je svjedok za Reuters.

Policija je pucala u zrak kako bi spriječila bijesnu gomilu da preplavi rezidenciju, ali nije uspjela spriječiti jedan broj ljudi da uđu.

Šri Lanka je ostala bez deviznih rezervi i bori se s problemima pri uvozu osnovnih dobara. Mnogi za tešku ekonomsku situaciju u zemlji krive predsjednika Rajapaksu.

Snimci prikazuju da jedan broj demonstranata koji se odlučio okupati u predsjednikovom bazenu.

Otok s 22 miliona stanovnika suočava se s opasnim manjkom deviza koji je ograničio prijeko potrebni uvoz goriva, hrane i lijekova, i uzrokovao najgoru finansijsku krizu u proteklih 70 godina u zemlji.

Mnogi za to krive predsjednika Gotabayu Rajapaksu. Uglavnom mirni protesti, koji se održavaju od marta, tražili su njegovu ostavku. Demonstranti su danas nosili crne i državne zastave i vikali “Gota, idi kući”, što je skraćena inačica predsjednikovog imena.

Nezadovoljstvo se pogoršalo u proteklim sedmicama kada je država bez novca prestala primati isporuke goriva, što je dovelo do zatvaranja škola i korištenja benzina i dizela samo za prijeko potrebne službe.