Demonstranti u Teheranu zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije

bahrein

Demonstranti u Teheranu zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije u znak odmazde za jučerašnje pogubljenje šiitskog imama Nimr al-Nimra i još 46 osoba osumnjienih za terorizam u toj zemlji.

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) javlja da se veća grupa demonstranata sinoć okupila ispred ambasade Saudijske Arabije u glavnom gradu Irana, Teheranu.

Isti izvor javlja da su demonstranti uzvikivali slogane protiv vlasti Saudijske Arabije i oštro osudili jučerašnja pogubljenja u toj zemlji.

Grupa demonstranata je potom izvela napad i ušla u zgradu, koju su potom i zapalili.

Iranske snage sigurnosti su intervenirale i udaljile demonstrante od zapaljene zgrade ambasade Saudijske Arabije, ali demonstranti su proteste nastavili u neposrednoj blizini.

Vlasti Saudijske Arabije jučer su saopćile da su pogubile 47 lica osumnjičenih za terorizam, među kojima i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji Nimra. Taj potez je izazvao niz reakcija i osuda od strane lidera Evropske unije, Ujedinjenih nacija, SAD-a i drugih adresa, ali najoštrije reakcije dolaze iz Irana, Libana i Iraka.

Kritičari su zabrinuti da bi ovaj slučaj mogao produbiti odveć postojanu krizu među meshebima, vjerskim grupama u regiji.

Vlasti Saudijske Arabije odbacuju kritike na račun manjkavosti pravnog sistema i sudskih procesa u toj zemlji, a reakcije Irana ocjenjuju “neprihvatljivim”. Neimenovani zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije tvrdi da su pogubljeni bili aktivni članovi terorističkih pokreta, a da Iran svojom reakcijom “otkriva svoju podršku teroristima”.

UN, EU i SAD pozivaju lidere u regiji na smirivanje tenzija.