Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demonstranti u Venezueli zapalili kuću Huga Chaveza

chavez

Antivladini protesti u Venecueli se nastavljaju, a demonstranti su zapalili kuću u kojoj tokom djetinjstva boravio Hugo Chavez, nekadašnji predsjednik ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Opozicioni zastupnik u Venecueli Pedro Luis Castillo potvrdio je kako su demonstranti zapalili Chavezovu kuću iz djetinjstva, u zapadnom gradu Barinasu.

U Barinasu je također zapaljen i regionalni ured Nacionalne izborne komisije, te još neke zgrade državnih institucija.

Tokom demonstracija u glavnom grad Caracasu, demonstranti su jučer polili benzinom i zapalili 21-godišnjeg maldića, a sve to zbog njegove podrške aktuelnoj vladi.

Tokom demonstracija u zemlji poginulo je najmanje 49 osoba.

Venecuela je pogođena društvenom, ekonomskom i političkom krizom, a novi val protesta počeo je 4. aprila, kada je Vrhovni sud preuzeo ovlasti nad Narodnom skupštinom, koja je pod kontrolom opozicije. Iako je sud ubrzo preinačio tu odluku, protesti nisu prestali.

Protesti su se intenzivirali početkom mjeseca kada su studenti odbacili dekret predsjednika Madura kojim se prekraja Ustav kojeg je 1999. godine implementirao veoma popularni bivši predsjednik Hugo Chavez.

Opozicija optužuje vladu za ekonomsku krizu i traži prijevremene izbore, te oslobađanje više od 100 političkih zatvorenika. Oni tvrde da je odluka o prekrajanju Ustava pokušaj da se skrene pažnja sa problema u zemlji i odgodi održavanje vanrednih izbora.

Prema podacima Venecuelanskog kaznenog foruma, grupe koja prati zatvorski sistem i zatvorenike, u protestima je do sada povrijeđeno više od 400 ljudi, dok ih je oko 1.700 u pritvoru.