Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Demonstranti upali su u zgradu Euronexta ljuti zbog zakona o penziji

fracnuska
Foto: Screenshot/Twitter

Ranije ovog mjeseca slične su se scene dogodile u pariškim uredima Blackrocka

Grupa demonstranata ušla je u četvrtak u urede dioničkog operatera Euronext u pariškoj poslovnoj četvrti La Defense, rekavši da velike kompanije moraju platiti za finansiranje penzija, u sklopu širih protesta protiv povećanja starosne dobi za odlazak u penziju.

– Rečeno nam je da nema novca za finansiranje penzija. Ali nema potrebe da se novac izvlači iz džepova radnika, ima ga i u džepovima milijardera – rekao je sindikalist Sud-Raila Fabien Villedieu.

Mašući sindikalnim zastavama, skupina od 200 do 300 demonstranata nakratko je zauzela predvorje Euronexta, obavijeno crvenim dimom baklji, i skandirala riječi popularne među demonstrantima “Ovdje smo, ovdje smo, čak i ako Macron to ne želi, ovdje smo “, prenosi Reuters.

Ranije ovog mjeseca slične su se scene dogodile u pariškim uredima Blackrocka.

Macron je ovog vikenda potpisao zakon o povećanju dobi za odlazak u penziju, što znači da građani moraju raditi dvije godine duže, te će sada odlaziti u penziju sa 64 godine.

Bilo je to nakon tromjesečnih demonstracija koji su mobilizirali ogromne mase i koji su ponekad postali nasilni. Ankete pokazuju da se velika većina birača protivi reformi.