SAD

Demonstranti zapalili vatru kod Bijele kuće, poznato gdje je Trump (VIDEO)

sad

Protesti koji su prerasli u nasilje, proširili su se u više od 30 američkih gradova

U protestima zbog ubistva Georga Floyda koji su ušli u 7. dan, demonstranti su u nedjelju uvečer palili vatre u samoj blizini američke Bijele kuće.

New York Times izvještava da je predsjednik Donald Trump prebačen u podzemno sklonište u Bijeloj kući koje se u prošlosti koristilo u slučaju terorističkih napada.

Protesti koji su prerasli u nasilje, proširili su se u više od 30 američkih gradova.

Podsjetimo, demonstranti negoduju zbog ubistva civila afroameričkog porijekla koje je počinio policajac u Minneapolisu 25. maja prilikom privođenja zbog navodnog pokušaja žrtve da obavi kupovinu falsificiranom novčanicom. Policajac je prikovao Floyda za zemlju tako što je kleknuo na njegov vrat i držao ga u tom položaju dok je ovaj molio da popusti jer ne može da diše. Ubistvo je zabilježeno kamerom mobilnog telefona. Policajac Derek Chauvin je otpušten i optužen za ubistvo trećeg stepena, a policajci koji su se našli u blizini su otpušteni.

Protesti ne jenjavaju i nakon što je izrečena optužnica za ubistvo i proširili su se i na velike i manje američke gradove. Mobilizirana je i Nacionalna garda, a sukobi između demonstranata i policije su svakodnevna pojava.

Prema podacima Associated Press, u protestima je uhapšeno više od 4.100 osoba.

Euronews piše o brojnim izvještajima koji govore o policijskoj brutalnosti protiv nenaoružanih demonstranata i novinara koji pokrivaju demonstracije. Otpuštena su dva policajca, a trojica suspendirana zbog prekomjerne upotrebe sile u Atlanti, potvrdio je tamošnji gradonačelnik.

Demonstranti su zapalili nekoliko policijskih vozila, a u američkim gradovima raste broj uništenih poslovnih objekata usljed provala i pljački.

Protesti su se proširili i na druge dijelove svijeta – slična okupljanja mogla su se vidjeti u nedjelju i ponedjeljak u Londonu i Berlinu, kao i na Novom Zelandu, u Australiji i Holandiji.