Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deseci miliona dolara ISIL-a otišlo u dim

napad avion

Deseci miliona dolara u gotovu novcu Islamske države otišli su u dim zadnjih mjeseci u devet bombardiranja koalicije koja se bori s tom grupom, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

“Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja”, rekao je pukovnik Steve Warren na videokonferenciji iz Bagdada.

Islamska država (ISIS) je skupila milione dolara u domaćoj valuti i u dolarima na teritoriju koji kontrolira od 2014. u Iraku i u Siriji, zahvaljujući ilegalnoj prodaji nafte.

“Islamska država funkcionira samo s gotovinom”, istaknuo je predstavnik Pentagona.

Na crno-bijeloj videosnimci koju je u ponedjeljak objavila komanda međunarodne koalicije koja se bori s IS-om a predvode je Sjedinjene Države, može se vidjeti kako mnoštvo novčanica leti iznad gustog oblaka dima u bombardiranju spremišta gotovine blizu Mosula, na sjeveru Iraka.

U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je ISIS čuvao gotovinu, dodao je pukovnik Warren.

Dosad je u zračnim udarima na spremišta gotova novca poginulo manje od deset civila, kazao je.

Pentagon je, pritisnut potrebom da pojača svoje borbeno djelovanje protiv ISIS-a, najavio da će povećati broj meta svojih napada, čak i ako pritom bude civilnih žrtava.

“Jedna od teškoća (…) je odrediti vojnu vrijednost cilja u odnosu na moguće civilne gubitke”, rekao je Warren. “To su teške odluke za komandante”, istaknuo je.

U srijedu su se u Parizu sastali ministri obrane šest evropskih zemalja i Sjedinjenih Država. Francuska i SAD su tom prilikom izrazile spremnost da iskoriste “uzmak” džihadista kako bi uništili “njihove centre moći” u Raqqi, na sjeveru Sirije i u Mosulu, na sjeveru Iraka, pozivajući Moskvu da se priključi tom zadatku.