indijska država assam

Deset dana se bore s poplavama i kizištima koja uništavaju sve, najmanje 25 je mrtvih

pruga indija tw

Vlasti su također uspostavile 366 kampova za pomoć širom 20 oblasti, pružajući privremeni smještaj za više od 95.000 ljudi

U novim poplavama i klizištima u u indijskoj sjeveroistočnoj državi Assam poginulo je najmanje 25 osoba i raseljeno je više od 650.000 iz njihovih domova u proteklih deset dana, saopćili su zvaničici u utorak.

Obilne monsunske padavine uobičajena su godišnja pojava u Assamu, i rezultiraju poplavama i klizištima koja primoravaju mještane da napuste svoje domove, često ostavljajući za sobom svoju imovinu.

Rijeka Brahmaputra, jedna od najvećih u svijetu koja protiče od Tibeta i Indije do Bangladeša, izlila se iz korita u Assamu, plaveći više od 1.800 sela u 26 oblasti.

– Dvadeset ljudi se utopilo i petero je poginulo pod klizištima u proteklih deset dana – izjavio je ministar za vodne resurse Assama, Pijush Hazarika, dodajući da su nivoi voda u opadanju.

Dijelovi željezničke mreže također su uništeni.

Vlasti su također uspostavile 366 kampova za pomoć širom 20 oblasti, pružajući privremeni smještaj za više od 95.000 ljudi. Ceste, kuće i zgrade također su poplavljene nabujalim vodama u dijelovima države, prenosi Reuters.