Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Desetine francuskih aviona večeras napalo glavni grad ISIS-a

francuska-S1_960969S1

Francusko ratno vazduhoplovstvo je u utorak navečer pokrenulo nove žestoke napade na glavni grad samozvane Islamske države Raqqu.

U napadima sudjeluje deset borbenih aviona, a riječ je o trećem uzastopnom danu da Francuzi udaraju po Raqqi, jednom od najsnažnijih uporišta džihadista u Siriji.

I ovoga su puta glavne mete komandni centar i centar za obuku, a bačeno je najmanje 16 bombi.

Avioni su, prema saopštenju francuskog ministarstva obrane, poletjeli iz baze u Jordanu.

Objavljene su i snimke nekoliko preciznih udara u mete.

Nešto ranije u utorak, francuski predsjednik Francois Hollande i njegov ruski kolega Vladimir Putin složili su se o “bližoj suradnji” svojih obavještajnih agencija u svezi sa sirijskim sukobom, nakon napada u petak u Parizu, rekao je u utorak Kremlj.

“Dogovoreni su kontakti i uža suradnja između vojske i obavještajnih agencija dviju zemalja u njihovih akcijama protiv terorističkih skupina u Siriji”, saopštio je ured ruskog predsjednika u saopštenju nakon telefonskog razgovora između Hollande i Putina.

U saopštenju se potvrđuje da će se oni sastati u Moskvi 26. novembra kako bi nastavili konzultacije o borbi protiv terorizma.

Ruski je predsjednik naredio ratnim brodovima koji su smješteni u Sredozemnom moru da uđu u “izravni kontakt” s francuskim nosačem aviona Charles de Gaulle i “sarađuju s (francuskim) saveznicima”.

Dodao je da će s francuskom mornaricom biti osmišljen zajednički plan za Siriju.