Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teheran

Desetine hiljada Iranaca na pogrebnoj povorci Raisija, pozivani su i porukama

Foto: Screenshot/X

Raisin helikopter srušio se u nedjelju u sjevernom Iranu na putu za grad Tabriz nakon što je grupa prisustvovala inauguraciji projekta brane na granici s Azerbajdžanom

Desetine hiljada Iranaca okupilo se u srijedu na ulicama Teherana kako bi se pridružili pogrebnim procesijama za predsjednika Ebrahima Raisija i njegovu pratnju, koji su u nedjelju poginuli u helikopterskoj nesreći.

U središtu grada ljudi koji su držali Raisijeve portrete okupili su se na Sveučilištu u Teheranu i oko njega, gdje bi iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei trebao predvoditi molitve za Raisija i njegove saradnike, uključujući ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana.

Pozivi porukama

Raisin helikopter srušio se u nedjelju u sjevernom Iranu na putu za grad Tabriz nakon što je grupa prisustvovala inauguraciji projekta brane na granici s Azerbajdžanom.

Pokrenuta je velika operacija potrage i spašavanja, uključujući pomoć Turske, Rusije i Evropske unije. Državna televizija potvrdila je Raisijevu smrt u ponedjeljak.

Raisi, za kojeg se očekivalo da će naslijediti Khameneija na mjestu vrhovnog vođe, imao je 63 godine.

Stanovnici Teherana primili su telefonske poruke u kojima su ih pozivali da “dođu na sahranu mučenika službe”.

Planirano je da povorke, u kojima će učestvovati strani dostojanstvenici, krenu od sveučilišta do velikog trga Enghelab u središtu grada, javljaju državni mediji.

Pogrebni obredi za pokojnog predsjednika i njegovu pratnju počeli su u utorak uz desetine hiljada ožalošćenih obučenih u crno u gradu Tabrizu i šijitskom središtu Qom.

Iz Teherana, tijela će biti prebačena u pokrajinu Južni Horasan prije nego što budu prebačena u Raisijev rodni grad Mashhad na sjeveroistoku, gdje će biti pokopan u četvrtak navečer nakon pogrebnih obreda u svetištu Imam Reza.

Khamenei, koji ima konačnu vlast u Iranu, proglasio je petodnevnu nacionalnu žalost i dodijelio potpredsjedniku Mohammadu Mokhberu (68) funkciju privremenog predsjednika do izbora za Raisijeva nasljednika 28. juna.