Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filipini

Desetine povrijeđenih u snažnom zemljotresu, aerodrom zatvoren, bolnice evakuisane

filipini tw

Filipinski institut za seizmologiju saopćio je da je zemljotres magnitude 6,4 od utorka navečer imao žarište 9 kilometara sjeverozapadno od grada Lagayan u pokrajini Abra na dubini od 11 kilometara

Snažan zemljotres pogodio je sjeverne Filipine, u kojem je povrijeđeno najmanje 26 osoba a vlasti su bile prisiljene zatvoriti međunarodni aerodrom i evakuisati pacijente iz bolnice, rekli su dužnosnici u srijedu.

Filipinski institut za seizmologiju saopćio je da je zemljotres magnitude 6,4 od utorka navečer imao žarište 9 kilometara sjeverozapadno od grada Lagayan u pokrajini Abra na dubini od 11 kilometara.

Američki sistem upozorenja na tsunami rekao je da nije izdano nikakvo upozorenje ili savjet, javlja Associated Press.

Zemljotres se osjetio u širokom području glavne sjeverne regije Luzon, uključujući i neke dijelove metropolitanske Manile, više od 400 kilometara južno od Abre.

Najmanje 26 ljudi povrijeđeno je u Ilocos Norteu, rodnoj pokrajini predsjednika Ferdinanda Marcosa Jr., gdje je u srijedu naređeno privremeno zatvaranje međunarodnog aerodroma u glavnom gradu Laoagu zbog štete od zemljotresa, rekli su policijski i dužnosnici civilnog zrakoplovstva.

Foto: Twitter

U gradu Batac također u Ilocos Norteu, pacijenti su premješteni iz najveće bolnice u pokrajini nakon što su dijelovi stropa na odjelu intenzivne njege pali dok se zgrada ljuljala. Usluge medicinskog savjetovanja privremeno su obustavljene dok inžinjeri procjenjuju štetu na zgradi, rekli su dužnosnici.