austrija

Desničarska vlast Sebastiana Kurza planirala da “kazni” crkvu

kurz

Ministarstvo finansija je 4. marta 2019. dobilo od vlade zahtjev za pravljenje spiska svih poreskih povlastica vjerskih zajednica

Protokol četova i mejlova austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i nekadašnjeg ministra finansija Thomasa Schmida pokazao je da je vlada dugo pripremala akciju protiv rimokatoličke crkve, zbog njene kritike politike vlade prema migrantima.

To proizilazi iz dokumenta aktuelne istrage protiv kancelara Kurza zbog navodnih lažnih iskaza pred istražnim odborom u vezi afere “Ibica”.

Ministarstvo finansija je 4. marta 2019. dobilo od vlade zahtjev za pravljenje spiska svih poreskih povlastica vjerskih zajednica.

Devet dana kasnije ministar Schmid je dobio nalog od Kurza da “da gas” protiv predstavnika crkve.

On je, prilikom sastanka sa generalnim sekretarom Biskupske konferencije Peterom Schipkom, najavio “pretresanje” poreskih olakšica crkve i smanjenje podsticajnih sredstava.

Nakon tog sastanka “palo” je sporno obećanje Schmidu – “dobićeš sve što želiš”.

Dvije nedjelje kasnije je Schmid postavljen na mjesto šefa državnog holdinga OeBAG, a Kurz je pred istražnim odborom tvrdio da nije bio upućen niti pitan za to postavljanje.

Predstavnici crkve polaze od toga da je tadašnja prijetnja bila vezana sa kritikom crkve politike prema migrantima.

Naime, 1. marta 2019. Schmid je nazvao planirano pritvaranje podnosilaca molbi za azil kao “napad na ljudska prava”.

Međutim Ministarstvo finansija odbacuje tvrdnje crkve i objašnjava da su poreski privilegije rimokatoličke crkve u visini od 15 milijardi eura, te da se u okviru sprovođenja poreskih olakšica analiziraju i poreske privilegije grupa i organizacija.