Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji drame koja je zgrozila region: Tata, nemoj da me vodiš

cesare

Cesare Avenati (8) juče oko 14.30 sati prešao je granicu i nakon sedam godina došao u zemlju u kojoj je rođen, Italiju. Odmah nakon što je predan ocu Alesandru u utorak oko 10 sati dječak se automobilom kojim je upravljao očev prijatelj uputio prema izlazu na autoputu u Dugopolju.

Pratila ih je splitska policija, a po dolasku u Šibensko-kninsku županiju preuzeli su ih tamošnji policajci i tako se dalje putem sve do Rijeke izmjenjivalo policijsko obezbjeđenje. Osim dječaka, oca i porodičnog prijatelja u automobilu je s njima bila i psiholog iz Rijeke koja govori italijanski jezik.

Cesare se tokom puta smirio nakon traumatičnog doživljaja tog jutra, pa su se oko podne zaustavili i on je pojeo sendvič i popio sok, piše Jutarnji list. Razgovarali su i rekao im je: “Volim i mace i psiće, ali mace volim više”.

Iako je imala priliku da u trenutku izvršne drame nad djetetom odabere da otputuje s njima za Torino, kako bi, među ostalim, izvršila i svoju sudsku obavezu javljanja u tamošnju policijsku stanicu, Cesareova majka Nina Kuluz prekasno je došla k sebi od proživljenog šoka jer je sin već bio daleko s ocem na autoputu, pa je tako majka kojoj je nakon osam godina oduzeto dijete, u Torino otputovala autobusom.

Tokom jednosatne agonije u stanu prepunom stranaca za devetogodišnjaka, maleni Cesare je rekao okupljenima da, iako ide na kurs italijanskog, taj jezik ne govori dovoljno dobro. Dječak je iz stana izveden bos zbog nespremnosti majke da prihvati mogućnost da će otići s ocem.

Cesare je plakao i vikao kada su došli u stan da sprovedu predaju, ali se kasnije smirio tokom razgovora sa psihijatrom i dva psihologa koje su ga odvojile nasamo. Tokom boravka s dječakom zaključeno je da je izmanipulisan i data je dozvola za sprovođenjem odluke do kraja.

U stanu su osim policajaca i sudskog izvršitelja bile i tri osobe iz Centra za socijalni rad Split, socijalna radnica, pravnica i psiholog, psihijatar koju je angažovao sud i prevodilac za italijanski jezik i psiholog koji su morali doći iz Rijeke jer se niko sa splitskog područja nije želeo angažovati u slučaju.

U jednom trenutku Cesare je vikao: “Tata, nemoj mi to raditi! Tata, nemoj da me vodiš”, a njegov djed je napao radnike Centra za socijalni rad. Upravo zato su one po okončanju predaje dječaka izašle iz zgrade potpuno blijede.

Mučna situacija u stanu trajala je sat vremena, od devet do 10 sati. Tokom tog perioda sestra Nine Kuluz Vanja Kuluz snimala je sve telefonom i slala snimke ljudima koji su protestovali ispred kuće. U jednom trenutku policija joj je oduzela mobilni jer se radi o sudskoj radnji u koju je uključena maloljetna osoba.

Tokom izvršenja pred zgradom su bila i dva pripadnika Interpola i italijanski konzul. Internet portale i društvene mreže obišla je mučna scena u kojoj otac odvlači sina u automobil.

Zaštita djece

Mišo Živaljić, advokat Nine Kuluz, ostao je zaprepašten samim sprovođenjem postupka koji je, podsjeća, bio tajan tako da o drami unutar četiri zida Kuluzovih koja se odvijala u utorak prepodne ne želi da govoriti.

– Nismo dorasli zaštiti dječjih prava jer ovakve stvari se ne smiju dopustiti. Izmjena Pravilnika je trebalo da bude objavljena i mislio sam da su napokon prepoznali problem, ali ništa se još nije dogodilo. Leks Cezare nije zakon za legalizaciju otmice. Svo vrijeme ponavljam da je tokom odvajanja važno veštačiti i roditelje i dijete. Ova situacija je i dalje neriješena jer za Cesara počinju nove traume u životu – rekao je Živaljić.