Ubio najmanje 49 ljudi

Detalji iz manifesta teroriste Tarranta: “Ja sam samo obični bijelac…”

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch

Facebook je naveo da je uklonio zabrinjavajuće profile i da je obrisao sve poruke podrške napadima

Brenton Tarrant prenosio je uživo putem Facebooka kako puca na vjernike. Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarrantu, ali ga je Facebook ubrzo obrisao.

Facebook je naveo da je uklonio zabrinjavajuće profile i da je obrisao sve poruke podrške napadima.

Na snimku se, također, može vidjeti da su na oružju ispisana imena i godine – imena napadača na džamije u Italiji i Kanadi, te na ćirilici imena Miloša Obilića, Nikole Vujoševića, bitke na Ivankovcu te drugih srpskih, crnogorskih i bugarskih ustanika protiv Osmanskog carstva.

Tarrant je, prije nego što je krenuo u napad na džamije u kojoj su se vjernici bili na popodnevnoj molitvi, objavio “manifest” na Twitteru.

U njemu navodi da se radi o “terorističkom napadu”.

U manifestu piše da je planirao napad dvije godine te da je putovao u Christchurch kako bi trenirao prije nego što je odlučio da mu ovaj grad bude meta.

Tarrant navodi da njegova politička inspiracija dolazi od američkog konzervativnog komentatora Candace Owensa, koji je pristalica aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i često kritizira pokret Black Lives Matter.

Tarrant je, također, sebe opisao kao fašistu i pristalicu Oswalda Mosleyja, britanskog političara koji je postao lider Britanske unije fašista tokom 30-ih godina prošlog stoljeća.

– Ja sam samo običan bijelac, imam 28 godina. Rođen sam u Australiji, u radničkoj klasi, u porodici s malim primanjima. Roditelji su mi škotskog, irskog i engleskog porijekla. Imao sam obično djetinjstvo, bez velikih problema. Malo me interesiralo obrazovanje tokom školovanja, jedva sam dobio prolazne ocjene. Nisam išao na univerzitet, jer nisam imao interesa za ono što se nudilo. Radio sam kratko vrijeme prije nego što sam nešto investirao u Bitconnect, onda sam koristio taj novac da putujem… Ja sam samo obični bijelac, iz obične porodice, koji se odlučio zauzeti kako bi osigurao budućnost za svoje ljude – naveo je napadač na džamije Tarrant u svom manifestu, prenosi Al Jazeera Balkans.

https://www.fokus.ba/vijesti/globus/objavljen-video-napada-teroriste-koji-je-ubio-najmanje-40-ljudi-u-dzamijama/1402871/