Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji masakra u Srbiji: “Sve ću ih pobiti”

sinisa zlatic
Siniša Zlatić

Iz Žitišta na području Zrenjanina u Srbiji cure novi detalji o stravičnom masakru koji je počinio ljubomorni muž u kafiću ‘Macchiato’ u noći s petka na subotu, pri čemu je kalašnjikovom ubio najmanje petero, a ozlijedio još 22 osobe.

Blic javlja da je napadač identificiran kao 38-godišnji Siniša Zlatić, koji je u kafić upao oko 1:40 u noći, a ondje je zatekao Dijanu Zlatić, svoju suprugu od koje se prije nekoliko mjeseci odlučio rastati. Čim ju je ugledao s društvom, navodno je rekao: ‘Sve ću ih pobiti!’.

Izašao je iz kafića i ubrzo se vratio s oružjem koje je, prema tvrdnjama lokalne policije, posjedovao ilegalno. Prva mu se na meti našla upravo Dijana te njena najbolja prijateljica, a zatim i svi ostali gosti kafića.

dijana zlatic

Dijana Zlatić

Blic doznaje da ga je dio ljudi pokušao spriječiti, ali nisu uspjeli. Nedugo nakon pokolja, Zlatić je uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru. Blic također piše da su Siniša i Dijana zajedno bili deset godina, a imaju maloljetnog sina koji trenutno pohađa osnovnu školu. Dijana je rodom iz Žitišta, a Siniša je tokom 90-ih u Srbiju došao kao izbjeglica, navodno iz Hrvatske.

– Čuli smo samo pucnjavu i svi smo dotrčali dolje. Moj stariji sin je radio za šankom u tom lokalu. Kad smo došli tu – džumbus! Žena leži, već je bila mrtva. Pored jedan dječak drži djevojčicu na krilu, drži joj glavu… – ovako je jedan od svjedoka za Blic opisao krvavi pir u Žitištu.

Drugi svjedoci kažu da je ubica inače bio miran i povučen te da ništa nije ukazivalo na tragediju.

– Poznat mi je mladić koji je pucao. To je moj prijatelj. On je mom zetu brat od strica. Bio je tih, miran, povučen čovjek. Vjerovatno nije mogao podnijeti to što se prije pola godine rastao sa suprugom. Imali su sina. Živjeli su odvojeno, a slagali su se dobro što se tiče djeteta. Radio je u agenciji za registraciju vozila kod rođenog brata – objašnjava jedan od poznanika ubice.

Mladić koji se nalazio u kafiću u trenutku pucnjave za RTS kaže da se sve dogodilo iznenada.

– Dečko je izvadio automatsku pušku, odjednom je krenula pucnjava – tri puta u zrak. Mi smo mislili kao da neko petarde baca. Mene je neko bacio na zemlju, jedna djevojka je pala pored mene, druga je također pala, ranjena. To je bio opšti haos, toga ni u filmovima nema, rekao je mladić.