Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji napada: Krvi je bilo posvuda, a voz je i dalje jurio

voz-napad-pr1

Napadač naoružan kalašnjikovom sinoć je otvorio vatru u brzom vozu koji je vozio na relaciji Amsterdam – Pariz, u kojem je bilo 550 putnika. Većina njih nije uspjela shvatiti što se događa, a na nasilnika je već skočilo nekoliko ljudi, uključujući i dvojicu američkih marinaca, koji su u tom trenutku bili izvan dužnosti i u civilu.

Dvije su osobe u općem metežu teže povrijeđene. Pentagon je potvrdio da je među njima i jedan američki vojnik. Treća povrijeđena osoba je ugledni francuski glumac Jean-Hugues Anglade, a lakše se povrijedio dok je razbijao stakalce kako bi aktivirao alarm.

voz napad1

Deset minuta nakon incidenta voz je stao na željezničkoj stanici u francuskom gradu Arrasu, a ondje je policija uhapsila onesposobljenog napadača, kojeg su putnici, kako je vidljivo na jednoj od amaterskih snimki iz voza, vezali i polegli potrbuške na pod.

Prema prvim informacijama koje su objavili francuski istražitelji, napadač je 26-godišnjak iz Maroka ili marokanskog porijekla, a osim kalašnjikova bio je naoružan i automatskim pištoljem te skalpelom. Francuskim je službama navodno od ranije bio poznat.

Zapanjeni su putnici u Arrasu ostali čekati razgovor s policijom, a u pomoć im je priskočio lokalni Crveni križ, čiji su im djelatnici podijelili vodu u bocama.

‘Muškarac se zaustavio između dva vagona, zapucao je i čulo se klik klik klik’, kazao je putnik Damien. ‘Zatim se muškarac, koji je bio gol do struka, vratio u vagon broj 12, a neko u zelenoj majici obrijane glave uočio ga je, skočio na njega i pritisnuo ga o pod’, dodao je Damien napominjući da je sve što je opisao trajalo najviše 15 sekundi.

voz napad2

Američka turistkinja Christina Cathleen Coons putovala je u vagonu 12.

‘Čula sam pucnjeve, vjerojatno dva i tip se srušio. Sjećam se žene u pozadini, možda je imala 40 godina, bila je s mužem. Vidjela sam da se staklo iznad nje rasprsnulo od pucnja’, prisjeća se 28-godišnjakinja iz New Yorka.

‘Tip je pao na pod i bilo je krvi posvuda, izgleda da je pogođen u vrat’, dodaje, aludirajući na jednu od žrtava napadača.

Ona je sjela na pod voza, uzela mobitel i počela fotografirati što se događa. ‘Mislila sam da će doći do razmjene vatre’, kaže.

Laurent, 40-godišnjak iz Pariza, sjedio je u susjednom vagonu i prisjeća se da je vidio osoblje voza kako u žurbi ulijeće u njegov vagon.

https://www.youtube.com/watch?v=T2g31Rxol-E#action=share

‘Došla je jedna dama i vikala da je neko pogođen i da krvari. Pitala je ima li doktora među putnicima’, govori Laurent i dodaje da on zna pružiti prvu pomoć, ali je u tom trenutku oklijevao jer nije znao što se dogodilo napadaču.

Kada se ispostavilo da je onesposobljen, otišao je pomoći. ‘Vidio sam osobu na podu, a jedna druga osoba mu je previjala vrat, vidio sam da se miče’, prisjeća se.

Jedan je nosio majicu s logotipom košarkaškog kluba LA Lakers, a drugi je imao nogometni dres.

‘Ponosan sam na njih što su reagirali tako brzo, spriječili su katastrofu’, rekao je Joe.

‘Želimo izraziti veliku zahvalnost toj gospodi, dvojici muškaraca koji su zaistavili napadača’, rekla je na kraju Amy.

Heroji dobili medalje

Nekoliko sati nakon dramatičnog incidenta, identificirani su heroji koji su savladali naoružanog napadača. Riječ je o američkom studentu Anthonyju Sadleru iz Kalifornije, pripadniku nacionalne garde savezne države Oregon Alecku Sharlatosu, britanskom državljaninu Chrisu Normanu te američkom vojniku Spenceru Stoneu.

Prvoj trojici su u restoranu u Arrasu nedugo nakon pucnjave lokalne vlasti dali medalje za hrabrost, dok će je Stoneu vjerovatno dati naknadno jer je ozlijeđen završio u bolnici.