Globus

kongsberg

Detalji napada u Norveškoj: Petero mrtvih, poznate prve informacije o napadaču

14/10/2021
Foto: Twitter

Napadač je uhapšen, a policija istražuje je li koristio i neko drugo oružje

Broj ubijenih u jučerašnjem napadu lukom i strijelom u Norveškoj narastao je na pet, a još dvoje ljudi je povrijeđeno, objavili su tamošnji mediji.

Muškarac je izveo napad lukom i strijelom u gradu Kongsbergu, koji broji oko 28 hiljada stanovnika te se nalazi jugozapadno od Osla.

Napadač je uhapšen, a policija istražuje je li koristio i neko drugo oružje.

Policija je jutros saopćila da je napadač 37-godišnji danski državljanin koji živi u Kongsbergu. Nije za sada navela njegov identitet ni za šta je točno optužen, piše CNN.

“Vjerujemo da je osumnjičeni djelovao sam tokom napada”, rekli su iz policije.

Među povrijeđenima, koji su trenutno u bolnici, nalazi se i policajac koji nije bio na dužnosti.

Napad se odvio u 6 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu, a policija je objavila da će provesti istragu kako bi se utvrdilo ima li poveznicu s terorizmom.

“Zasad nije jasno, prerano je za reći radi li se o terorističkom napadu”, rekao je jučer glasnogovornik norveške policije.

U toku je istraga, a iz policije su kazali kako će napraviti pretres stana u kojem je napadač živio. Zasad izgleda kao da je djelovao sam.

Ovo je najgori napad u Norveškoj od 2011.

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim službenicima diljem zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali policajci imaju pristup oružju kada je potrebno.

Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da “zasad nema naznaka da bi se mijenjao nacionalni nivo opasnosti”.

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.