Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji pokolja u Oregonu: Mercer kršćanima pucao u glavu, ostalima u noge

oregon pucnjava

Chris Harper Mercer, 26-godišnjak koji je ubio devet osoba u univerzitetskom kampusu u američkoj saveznoj državi Oregon, divio se muškarcu koji je krajem avgusta u prijenosu uživo u Virginiji ubio novinarku i kamermana.

Prema riječima jedne preživjele žrtve prekjučerašnjeg napada, ušavši u učionicu izjavio je “godinama sam na ovo čekao” te upucao jednog od profesora.

Državni koledž Umpqua, na kojem se u četvrtak dogodila tragedija, jučer je tugovao za ubijenima, još u šoku zbog strašnog događaja.

oregon pucnjava1

Sudeći prema sadržaju koji je dijelio na društvenim mrežama, Harper Mercer je bio opsjednut drugim masovnim ubicama, slavio je naciste i irsku terorističku organizaciju IRA-u, a dan prije tragičnog događaja skinuo je dokumentarac o pokolju u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu 2012., u kojem je Adam Lanza (20) ubio 20 djece i šest zaposlenika.

mercer

Prema današnjim informacijama, Harper Mercer nije bio povezan s koledžom, nije bio student ni zaposlenik. Prvi pozivi u pomoć upućeni su oko 10.30 ujutro. Na koledž je ušetao noseći neprobojni prsluk, tri pištolja i jednu pušku, a policija je potvrdila da je bio dovoljno naoružan da okršaj traje i puno duže. Poginuo je u razmjeni vatre s policijom.

Ubica je, kako mediji prenose izjave preživjelih, ispitivao studente o tome koje su vjere.

“Jesi li kršćanin”, upitao bi ih, a ako bi mu odgovorili potvrdno, pucao bi im u glavu, hladno im odgovarajući kako će “u tom slučaju vidjeti Boga za nekoliko sekundi”, prenosi Daily Mail.

Prema istom izvoru, ubica je kršćanima pucao u glavu, a drugima u noge.

Svjetla reflektora

Njegov otac Ian Mercer, Britanac koji živi u Kaliforniji, izjavio je da je porodica šokirana kao i svi ostali. Susjedi su o ubici rekli da je bio povučen i bez prijatelja, te da su ga viđali u maskirnom odijelu. Na društvenim je mrežama objavljivao svoje fotografije s oružjem.

Policijski šef u Oregonu odbio je otkriti njegov identitet, navodeći kako mu ne želi dati tu zadovoljštinu.

Međutim, mediji su objavili njegovo ime. U avgustu, netom nakon što je Vester Flanagan počinio ubistvo u televizijskom programu uživo, Chris Harper Mercer je napisao: “Izgleda da što više ljudi ubiješ, to si više pod svjetlom reflektora”.