Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deutschland Funk: IS otvara novi front na Balkanu

0,,18506936_303,00

Balkan je do sada važio samo kao mjesto za regrutaciju za rat u Siriji i Iraku. Sada se muslimani tog regiona direktno pozivaju na terorističke napade u svojim zemljama.

Mladić sa dugom bradom, očito iz BiH, poziva u video-snimku: “Podmetnite eksploziv pod automobile. Otrujte nevjernike, ubijte ih gdje god da su. U Srbiji, u Bosni, u Sandžaku.” Ovako ono što se vidi na snimku prenosi portal njemačkog radija Deutschland Funk. U tom članku se navodi kako se primjećuje promjena strategije IS-a na Balkanu.

“Da li se na Balkanu otvara novi front IS-a uz pomoć pojedinaca. Peter Neumann sa londonskog King's Collega vjeruje: “Oni su tu upućeni na pojedine počinitelje koji se pozivaju da počine šokirajuća djela. Krajem aprila se u Zvorniku odista odigrao takav teroristički napad. Jedan naoružani čovjek je uz povike ‘Allahu ekber’ ubio jednog policajca. Napadač je imao intenzivne kontakte sa jednim povratnikom iz Sirije.

0,,18506934_401,00

Balkan je do sada važio za mjesto tranzita za one koji žele da idu u “džihad”. Selefistički propovjednici tu regrutuju borce, prvenstveno među stanovništvom BiH i Kosova. Eksperti opasnost vide i u formiranju selefijskih sela u BiH. Politolog Vedran Džihić sa univerziteta u Beču kaže: “Ako se pogleda broj regrutovanih za IS u odnosu na broj stanovnika, onda su BiH i Kosovo tu na prvom mjestu. Postoji opasnost da, s obzirom na dugotrajno loše stanje privrede i teške socijalne uslove, ta tendencija bude u porastu.”

Posebno perfidna igra se ogleda u podsticanju straha od rata. Ono što funkcioniše na izborima u BiH, to bi trebalo da omogući i priliv pristalica IS-u. Tako džihadista u video-poruci upozorava od novih masakara u Srebrenici, Mostaru ili Goraždu i tvrdi da je jedini spas od toga – formiranje Islamske dražave”, prenosi Deutschland Funk.