Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konstitutivna sjednica parlamenta

DF bojkotovao crnogorsku himnu, dogovoren mandatar i šef Skupštine

cg parlament (1)
FOTO: Savo Prelević / vijesti.me

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici crnogoskog parlamenta najavljeno je i da će lider opozicionog saveza Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić, biti mandatar za novi sastav Vlade

Tri opoziciona saveza u Crnoj Gori najavila su danas da će lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić biti kandidovan za predsjednika Skupštine Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici crnogorskog parlamenta najavljeno je i da će lider opozicionog saveza “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić biti mandatar za novi sastav Vlade.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da opozicija neće dovesti u pitanje pobjedu na parlamentarnim izborima.

“Nas ne interesuju fotelje, nego samo budućnost Crne Gore i svih njenih građana. Tražimo i predlažemo da danas bude izabran Bečić za predsjednika Skupštine i da sa 41 poslanikom posvjedočimo da će Krivokapić biti mandatar buduće vlade“, kazao je Knežević.

Bečić je kazao da opozicija na izborima nije pobijedila da bi se dijelila i svađala. On je kazao da opoziciona pobjeda znači, kako tvrdi, okretanje novog lista i izdizanja iznad podjela.

“To je put koji garantuje sigurnu budućnost Crne Gore. Pregovori vođeni do današnjeg dana su odisali onim što je konstruktivnost i kooperativnost i doprinos da dođemo do rješenja. Kadrovska pitanja su složena i obuhvatna i treba im pristupiti sa posebnom dozom osjetljivosti”, rekao je Bečić.

Skupština Crne Gore je danas verifikovala mandate poslanicima izabranim na parlamentarnim izborima 30. avgusta. Koalicija “Odlučno – Demokratska partija socijalista – Milo Đukanović” osvojila 30 mandata, opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27 poslaničkih mjesta, koalicija “Mir je naša nacija” 10 poslaničkih mjesta, a opozicioni savez “Crno na bijelo” ima četiri poslanika.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imaće Albanska lista “Sada je vrijeme” i koalicija “Jednoglasno”.

Početku sjednice tokom kojeg je intonirana državna himna nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta.