Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dick Schoof: Više desetaka terorista planira napade u Evropi

dick-schoof

Obavještajni stručnjaci procjenjuju da pripadnici Islamske države imaju između 60 i 80 operativaca koji se kriju u Evropi kako bi izvršili napade, upozorio je danas holandski koordinator za borbu protiv terorizma Dick Schoof.

Schoof je u intervjuu za AP rekao da oni vode računa o porukama od Islamske države u kojima se od njih traži da ne dolaze u Siriju i Irak, već da se spreme za napade u Evropi.

U posljednjih šest mjeseci, dodao je, broj stranih terorističkih boraca nije porastao, ali činjenica da ne putuju ne znači da je potencijalna prijetnja od onih koji bi putovali smanjena.

Po njegovim riječima, vojne operacije protiv pripadnika Islamske države u Siriji i Iraku dovode do “raspršivanja” boraca i pristalica te ekstremističke organizacije, prenio je AP.

To će, ocijenio je, vjerovatno dovesti do postepenog povećanja broja izbjeglica koje će predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti Holandije i drugih evropskih zemalja.

Schoof je, također, upozorio da iako Holandija nije bila meta velikog napada islamskih ekstremista, poput onih koji su se dogodili u Belgiji i Francuskoj, “realne su šanse” da se on dogodi.