Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diktator podivljao na pitanje o odlasku s vlasti: Nokautirat ću te

robert-mugabe-threat

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe kazao je kako nema namjeru odstupiti s pozicije kao niti imenovati svoju suprugu nasljednicom te je dao do znanja da će sigurno doživjeti 100 godina, prenosi Independent.

Komentari najstarijeg afričkog državnika koji sada ima 92 godine najjasniji su znak da mu ni nakon 36 godina na vlasti nije dosta.

Naime, na pitanje novinara državne televizije ZBC TV ‘tko će doći nakon njega’, Mugabe je odgovorio: ‘Kako tko će me naslijediti? Ja sam još uvijek ovdje. Zašto želite znati mog nasljednika? Nisam rekao da sam kandidat za mirovinu’, rekao je ljutito, a onda je kako bi dao do znanja da se ne šali, kazao: ‘Hoćeš da te udarim i nokautiram da shvatiš da sam ja još ovdje?’

Mugabe je kazao kako ne stoji iza svoje supruge čija uloga u njegovoj stranci Zanu-PF munjevito raste, što je dovelo do priča da se sprema naslijediti supruga.

‘Priča se da predsjednik želi sići s trona kako bi ga prepustio svojoj ženi. Gdje ste ikada takvo što vidjeli, pa čak i u našoj kulturi, gdje žena nasljeđuje muža?’, kazao je.

U svakom slučaju, kazao je, državnici trebaju biti izabrani, a ne dogovoreni.

Mugabe, prvi predsjednik Zimbabvea nakon što je formalno proglasio neovisnost od Britanije, izabran je 2014. da vlada svojom strankom narednih pet godina te je automatski postao predsjednički kandidat za izbore 2018. Ako pobijedi na izborima, kada završi mandat imat će 99 godina.

Kazao je kako želi doživjeti stotu te da je još uvijek vitalan i svakodnevno vježba.

– Sretan sam jer ću uskoro doživjeti godine o kojima sam sanjao. Želim doživjeti stotu. Još mi osam godina preostaje – kazao je.