Dimitrov i Kotzias: Ostvaren napredak u pregovorima Makedonije i Grčke

dimitrov

Ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias izjavili su danas nakon sastanka u Ohridu da je postignut napredak u pregovorima između dviju zemalja, ali da je ostalo još teških pitanja o kojima je potrebno razgovarati, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov izjavio je na konferenciji za medije da je postignut napredak u pregovorima s grčkom stranom, ali da i dalje postoje različita mišljenja oko određenih pitanja.

Kako je kazao, danas je s grčkim kolegom po prvi put razgovarao o pravnom okviru i o koracima u slučaju postizanja rješenja oko spornih pitanja.

“Razgovarali smo bez kalkulisanja uz puno razumijevanja potreba druge strane te kako prevazići zabrinutosti obje zemlje”, kazao je Dimitrov.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Korzias potvrdio je napredak u pregovorima oko spornih pitanja. Složio je da je ostalo razgovarati još oko određenih pitanja, ocijenivši ih težim.

“Ima napretka. Ostalo je riješiti još neka pitanja, ali ona su najteža. Danas smo napravili pozitivan korak i nadamo se da ćemo olakšati probleme. Trudimo se da riješimo probleme iz prošlosti”, rekao je Kotzias.

Kotzias je kazao da će naredni sastanak s makedonskim kolegom održati u Solunu, 3. i 4. maja, kao i 11. i 12. kada će razgovarati o evropskoj budućnosti.

Atina i Skoplje su se saglasili da pod pokroviteljstvom UN-a pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum u sporu oko imena Makedonije, koji od 1991. godine koči put te zemlje ka NATO-u i EU-u.