Diplomirao je u Mostaru, a danas je osoba koje se diktator Sjeverne Koreje najviše boji

Kim i Kim

U ponedjeljak ujutro na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, Malezija, otrovan je Kim Jong-nam, stariji polubrat korejskog diktatora Kim Jong-una. Kim Jong-nam trebao je letjeti za Macau, ali je umjesto toga od posljedica trovanja umro na putu do bolnice u vozilu hitne pomoći.

Budući da je preminuli polubrat Kim Jong-una više od 15 godina živio u egzilu i često preko medija kritizirao politiku te države i svog mlađeg polubrata, sumnja je odmah pala na sjevernokorejske agente, piše Jutarnji list.

Prvo su u vezi s ubistvom identificirane dvije žene na snimkama nadzornih kamera na međunarodnom aerodromu, a nedugo potom je u srijedu uhapšena jedna od njih, koja je imala vijetnamski pasoš. Druga žena osumnjičena za ubistvo pritvorena je u četvrtak ujutro, a riječ je o 25-godišnjakinji s indonezijskim pasošem na ime Siti Aishah.

Napokon, malezijska policija u četvrtak je pritvorila i treću osumnjičenu osobu povezanu s ubistvom Kim Jonga Nama, rekao je policijski dužnosnik. Pritvoren je muškarac, “životni partner druge žene osumnjičene u sklopu istrage”, rekao je šef policije u Selangoru Abu Samah za Reuters.

Podsjećamo, Kim Jong-nam je između 1994. i 2001. godine figurirao kao nasljednik svojeg oca Kim Jong Ila, ali je pao u nemilost nakon što je s ilegalnim dokumentima uhapšen u Japanu 2001. Mediji su tada pisali da je policiji rekao da je samo želio posjetiti Disneyland.

Iako još nije jasno ko je ubio Kim Jong-nama, jedna od najčešćih pretpostavki glasi da je on naprosto postao žrtva čistke svog brata koji se želi riješiti svih osoba koje predstavljaju neku prijetnju njegovom režimu. S obzirom na očevu sudbinu, mnogi smatraju da bi sljedeća žrtva mogao biti Kim Jong-namov sin Kim Han-sol (22)

Dotični nije nepoznat na ovim prostorima, budući da se 2012. i 2013. godine pisalo o njegovom boravku u međunarodnoj školi United World College u Mostaru. On je tada, kao 17-godišnji tinejdžer, dao veliki intervju za finsku televiziju. S njim je razgovarala bivša finska dužnosnica Elisabeth Rehn pod čijim pokroviteljstvom je djelovala škola u Mostaru.

Mladi nećak sjevernokorejskog diktatora tada je kratko ispričao o svom djetinjstvu, o tome kako je rođen u Pjongjangu te je kasnije preselio k ocu u Macao, ali je ipak tokom ljeta posjećivao svoju domovinu. Spomenuo je da u Sjevernoj Koreji nema prijatelja jer se tamo nije zbližio baš ni sa kim, jer je zbog svojeg djeda, Kim Jong-ila, bio izoliran od ostatka društva.

Objasnio je i da se neugodno osjećao pri dolasku u Mostar zbog velike pažnje medija koji su otkrili da se upisuje u tamošnju školu, ali čim je pritisak prestao, počeo je uživati u školi. U tom intervju nije direktno kritizirao svojeg strica, ali je napomenuo da “ne zna kada je tačno Kim-Jong-un postao diktator.

“To je bilo između njega i mog djeda”, rekao je tada Kim Han-sol koji je naglasio da nije upoznao ni svojeg djeda, ni strica.

No, u nekim intervjuima koje je dao kasnije, Kim Han-sol je otvoreno kritizirao svog strica, uglavnom na istim linijama kao i njegov pokojni otac Kim Jong-nam za kojeg je rekao da se “slažu u stavovima”. U Mostaru se zadržao do 2013. godine kada je diplomirao na UWC-u i potom odselio u Francusku gdje se upisao na fakultet Sciences Po u Le Havreu.

No, život u Francuskoj nije bio jednostavan za mladog nećaka Kim Jong-una, budući da se pod policijskom zaštitom nalazi još od ubistva Jang Sung-taeka, tetka i mentora Kim Jong-nama. Njega je pod optužbom za kontra-revolucionarne djelatnosti Kim Jong-un dao smaknuti krajem 2013. godine, a francuske vlasti nisu željele riskirati da ista sudbina zadesi i Kim Han-sola. Prošle je godine diplomirao na sveučilištu te se vratio u Kinu, iako zapravo nije bilo jasno gdje se tačno nalazi.

Nakon što mu je otac ubijen u pravoj James Bondovskoj maniri, nema sumnje da se Kim Han-sol nalazi u dosad najvećoj opasnosti. Stric diktator naumio se riješiti kritičara i još više potencijalne konkurencije (što mladi, elokventni, evropski obrazovani i naizgled miroljubivi Kim Han-sol sigurno jest) kako nekome ne bi palo na pamet da postoji i alternativa njegovom režimu. Njegov nećak je k tome i prvi nasljednik svojeg oca, čovjeka koji je svojevremeno trebao preuzeti državu, i kao takav će uvijek predstavljati prijetnju Kim-Jong Unu.

Kim Han-sol (danas ima 22 godine) trenutno se nalazi u specijalnoj administrativnoj jedinici u Kini, otkrile su južnokorejske tajne službe, a njegova majka i sestra žive u jednoj zgradi u Macauu. Nije poznato jesu li pod zaštitom, ali mediji su špekulirali da ih kineske tajne službe čuvaju od potencijalnog atentata.

Što se tiče ostale bliže rodbine Kim Jong-una, njegov drugi brat Kim Jong-chol (35) ne smatra se prijetnjom jer do sada nije figurirao kao potencijalni diktator Sjeverne Koreje, što opet ne znači da i njega neće prije ili kasnije snaći neka neobična nesreća ili strijeljanje po hitnom postupku.

Tu ostaje još mlađa polusestra ubijenog Kim Jong nama, Kim Seol-song (44). Ona je nekad bila zaposlenica Partije, ali je već neko vrijeme pod čvrstom kontrolom u kućnom pritvoru, pa ni ona ne predstavlja neposrednu prijetnju.