Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CHRISTOPHER WRAY

Direktor FBI-a: Kineska prijetnja Zapadu moćnija i štetnija nego ikad prije

Christopher Wray – CNP_Newscom_PIXSELL

Tvrdeći također da su aktivnosti kineske ekonomske špijunaže uzrokovale propadanje američkih kompanija, Wray je izjavio da je to gubitak koji se osjeća u mnogim sektorima

Prijetnja Zapadu od strane kineske vlade “bezobzirnija je” i štetnija nego ikad prije, izjavio je u ponedjeljak navečer direktor FBI-a Christopher Wray optužujući Peking za krađu američkih ideja i inovacija i pokretanje masovnih hakerskih operacija.

Govor čelnika FBI-a u Reaganovoj predsjedničkoj biblioteci predstavljao je oštar prijekor kineske vlade samo nekoliko dana prije nego što bi Peking trebao zauzeti svjetsku pozornicu kao domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Jasno je stavio do znanja da, iako je američka vanjska politika i dalje opterećena tenzijama između Rusije i Ukrajine, SAD nastavlja Kinu smatrati svojom najvećom prijetnjom dugoročnoj ekonomskoj sigurnosti.

“Kada saberemo ono što vidimo u našim istragama, od kojih je više od 2.000 usredotočeno na kinesku vladu koja pokušava ukrasti naše informacije ili tehnologiju, jednostavno nema zemlje koja predstavlja širu prijetnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj sigurnosti od Kine “, rekao je Wray, prema kopiji govora koju je dostavio FBI, prenosi AP.

Naveo je da se svakih 12 sati susreću s operacijama cyber napada iz Kine, a hakeri koji rade za kinesku državu kradu više ličnih i korporativnih podataka od bilo koje druge zemlje.

Tvrdeći također da su aktivnosti kineske ekonomske špijunaže uzrokovale propadanje američkih kompanija, Wray je izjavio da je to gubitak koji se osjeća u mnogim sektorima.

“Ova prijetnja je dosegla moćniji i štetniji nivo nego što je ikada bila”, upozorio je Wray.

Vlada Kine, s druge strane, dugo negira takve optužbe koje iznosi američka administracija.