Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sankcije

Direktor srbijanske BIA-e Aleksandar Vulin završio na američkoj crnoj listi

aleksandar vulin
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Aleksandar Vulin

“Ovom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća djela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u region”, navodi se u obrazloženju

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo je na listu sankcija direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina.

Informaciju je na svojoj stranici objavio OFAC, inače Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Ministarstvo se neće suzdržavati da cilja aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrivajući demokratsku vlasti na Zapadnom Balkanu”, rekao je podsekretar Ministarstva Brian E. Nelson.

“Ovom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća djela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u region”, navodi se u obrazloženju.

U odluci se navodi da označavanje Aleksandra Vulina podvlači odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su uključeni u koruptivne aktivnosti kojima unaprjeđuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dodaje se da ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske maligne aktivnosti u Srbiji i regionu.