Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktori Air Francea bježali od radnika koje su planirali otpustiti (FOTO/VIDEO)

TOPSHOTS-FRANCE-AVIATION-SOCIAL-AIR-FRANCE-DEMO

Bijesna gomila koja prosvjeduje zbog najavljenih 2900 otkaza u Air Franceu strgnula je majice s dvojice menadžera iz uprave te aviokompanije, prenosi britanski Telegraph.

Pomoćnik direktora za ljudske potencijale Xavier Broseta našao se usred gužve kada je nekoliko stotina zaposlenika upalo u urede Air Francea i prekinulo sastanak središnjeg odbora firme (CCE) u Roissy-en-Franceu.

FRANCE-AVIATION-SOCIAL-AIR-FRANCE-DEMO

Gomila se sjatila na urede u trenutku kada je Air France-KLM otkrio plan restrukturiranja koji bi mogao rezultirati gubitkom od 2.900 radnih mjesta. Glavnom čovjeku Air Francea u Orlyju, Pierreu Plissonnieru, također je strgana odjeća kako ga je gomila opkolila.

FRANCE-AVIATION-SOCIAL-AIR-FRANCE-DEMO

Firma je navodno prisiljena na rezanje radne snage, prvi put još od 90-ih godina prošlog stoljeća, nakon što se nije uspjela dogovoriti s pilotima oko radnih uslova. Air France je od pilota tražio povećanje radnih satih bez povećanja primanja kako bi se eliminirali gubici u firmi koji su počeli 2011. godine.

FRANCE-AVIATION-SOCIAL-AIR-FRANCE-DEMO

– Air France je na sastanku sa svojim vijećem radnika rekao da bi otkaz moglo dobiti 300 pripadnika kabinskog osoblja, 900 stjuardesa i stjuarda i 1.700 radnika na zemlji, rekao je predstavnik sindikata kabinskog osoblja UNAC.

FRANCE-AVIATION-SOCIAL-AIR-FRANCE-DEMO

Sastanak je prekinut nakon što su demonstranti upali u prostoriju.

– Flota Air Francea mogla bi se smanjiti za 14 aviona zbog otkaza narudžbe Boeingovih Dreamlinera, postupnog penzionisane grupe Airbusovih aviona A340 i gašenja manje popunjenih linija’, rekli su iz UNAC-a.

FRANCE-AVIATION-SOCIAL-AIR-FRANCE-DEMO

Promjene ovog tipa zahtijevale bi smanjivanje Air Franceove mreže letenja, prvo kroz sezonska ukidanja pojedinih ruta, a nakon toga kroz ukidanja nekih ruta 2017. godine. Ukupno gledajući, 22 rute bit će pogođene ako se ovo restrukturiranje provede.

TOPSHOTS Director of Air France in Orly Pierre Plissonnier, nearly shirtless, tries to cross a fence, helped by security and police officers, after several hundred of employees invaded the offices of Air France, interrupting the meeting of the Central Committee (CCE) in Roissy-en-France, on October 5, 2015. Air France-KLM unveiled a revamped restructuring plan on October 5 that could lead to 2,900 job losses after pilots for the struggling airline refused to accept a proposal to work longer hours. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Promjene se ne mogu provesti prije sredine decembra prema francuskim zakonima što daje dvjema stranama otprilike dva mjeseca da pronađu rješenje.

Air France je rekao da će podnijeti kaznene prijave protiv demonstranata koji su zaslužni za nemile scene kod Roissyja.