Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Div od 10.000 tona: Kina predstavila razarač nove generacije

kina

Kina je danas prikazala novi tip mornaričkog razarača domaće proizvodnje, javili su državni mediji.

Ratni brod težine 10.000 tona porinut je u brodogradilištu u Šangaju, javila je agencija Sinhua. To je prvi razarač nove generacije koji ulazi u upotrebu u mornarici.

“Opremljen je novim sistemom protivvazdušne odbrane, oružjima protiv brodova i podmornica”, navodi se u izvještaju u kojem nije bilo više detalja.

Riječ je o razaraču tipa “055”, koji je nasljednik manjeg broda “052D” opremljenog navođenim raketama. Kina i dalje proizvodi taj manji brod, a jedan je naručen u januaru.

Kineski mediji prikazali su snimke novog broda pokrivenog zastavama i sa redovima mornara na palubi. Brod će morati da prođe planirane testove prije nego što bude aktiviran u službi.

Kina ubrzano proizvodi ratne brodove i modernizuje svoju mornaricu, koja ima sve veći značaj u oružanim snagama ove zemlje.

Državni mediji prenijeli su da je mornarica 2016. godine naručila 18 brodova, uključujući razarače, korvete i fregate sa navođenim raketama.

Kina je u aprilu predstavila svoj prvi nosač aviona domaće proizvodnje. Očekuje se da će on ući u upotrebu 2020. godine.