Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apokaliptični prizori

Divljaju veliki požari, evakuišu se kompletni gradovi: “Ovo niko ne pamti” (FOTO/VIDEO)

pozari

Države američkog pacifičkog sjeverozapada trenutno su zahvaćene nezapamćenim požarima, prenio je BBC

Troje ljudi poginulo je u požarima u prirodi u Kaliforniji, a hiljade građana evakuisane su iz svojih domova, saopštile su američke vlasti.

Jedna od žrtava je vozač motocikla koji je nastradao kada je pokušao da umakne požaru. Još dvije žrtve pronađene su u okrugu Butte , saopštila je policija.

Države američkog pacifičkog sjeverozapada trenutno su zahvaćene nezapamćenim požarima, prenio je BBC.

U Kaliforniji bukti više od 20 žarišta poslije velike suše, a od prošlog mjeseca nastradalo je 11 ljudi. U ovoj državi spaljena je površina veća od 900.000 hektara od početka godine.

Veliki požari bukte i u sjeverozapadnoj državi Washington i susjednom Oregonu, što je neuobičajeno s obzirom na blažu i vlažniju klimu ovog područja, kao i u još devet zapadnih država, navodi se u podacima Nacionalnog informacionog centra o požarima.

Tako je guvernerka Oregona Kate Brown poručila u srijedu da su četiri naselja pretrpjela veliku štetu.

– Naselja Detroit, Blue River, Vida, Phoenix i Talent su velikim dijelom uništena. Stotine domova nestalo je u vatri – rekla je Brown.

Zbog vatre je evakuisan i dio stanovnika Medforda, grada od 82.000 ljudi, u kojem je više kuća izgorjelo.

Do požara je došlo nakon toplinskog vala koji je na zapadnoj obali izazvao rekordno visoke temperature. Vatrogascima posao znatno otežavaju i snažni, suhi vjetrovi koji vatru naglo okreću, i izazivaju “vatrene vrtloge” i fenomene poput kilometarski visokih stupova dima.

– Ovo je bez presedana. Razgovarao sam s ljudima koji se bave požarima 40 godina i nitko od njih nije vidio ovako nešto – kazao je meteorolog Nick Nausler.

– Ovo je prvi put u posljednje 33 godine da su požari zahvatili više od 2 miliona hektara – rekla je Lynne Tolmachoff, glasnogovornica vatrogasne službe Kalifornije.

– Ovo je svakako rekord. A još smo daleko od završetka razdoblja požara – rekla je Tolmachoff i dOdala da je 2018. vatra progutala nešto manje područje (1.900.000 hektara).

Posebno su zastrašujući prizori oko mosta San Francisco Bay Bridge, koji je praktički obavijen dimom koji zaklanja sunčevu svjetlost. Štoviše, cijeli je grad San Francisco (čije metrpolitansko područje ima gotovo 5 miliona ljudi) u dimu.