Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

“Divno je gorjelo”: Ukrajinci zapadnim oružjem uništili moćno rusko oružje

Foto: X

Ukrajina je i prije gađala mete na teritoriju Rusije, ali ovoga puta je to napravila zapadnim oružjem, što bi moglo izazvati oštru reakciju ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ukrajinske vlasti navode da su jučer uspješno pogodile ruski raketni sistem S-300 koristeći oružje koje je isporučio Zapad. Sistem se nalazio na ruskom teritoriju, piše CNN.

“Prekrasno je gorio. Radi se o ruskom S-300, na ruskom teritoriju. I to unutar prvih par dana nakon dopuštenja da koristimo oružje koje je poslao Zapad na neprijateljskom teritoriju”, objavila je na Facebooku ministrica ukrajinske vlade Irina Vereščuk i priložila navodnu sliku napada.

Ukrajina je i prije gađala mete na teritoriju Rusije, ali ovoga puta je to napravila zapadnim oružjem, što bi moglo izazvati oštru reakciju ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je prošle sedmice upozorio NATO članice da bi trebale “biti svjesne s čim se igraju” kad govore o napadima na području Rusije.

Zapad prelazi crvenu liniju

Predsjednik SAD-a Joe Biden dao je dopuštenje Ukrajini da za napade na ruskoj teritoriji koristi američko oružje pod uvjetom da gađa samo mete u blizini granice kod Harkiva. Ukrajina nakon ove odluke može koristiti topništvo Himars, koje joj je isporučio SAD, za napade na ruske vojnike i zapovjedne centre u Rusiji, no i dalje ne smije upotrebljavati američke sisteme dalekog dometa.

Na sličan potez su se nedavno odlučile Njemačka, Francuska, Britanija te još neke evropske zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bidenovu odluku i kazao da se radi o “koraku naprijed” pri odbrani Harkiva.

S druge strane je u intervjuu za Guardian jasno dao do znanja da pri napadima na rusku teritoriju mora imati mogućnost korištenja moćnog oružja dugog dometa – što je “crvena linija” koju SAD zasad ne misli prijeći. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle je sedmice kazao kako NATO ima pravo pomoći Ukrajini u njezinom pravu na samoobranu te da to ne čini Savez sudionikom rata.

Rusi upozorili SAD

Kremlj je jučer poručio SAD-u da bi ga mogle čekati fatalne posljedice ako ignorira upozorenja Moskve i ako Ukrajina krene gađati ciljeve na teritoriju Rusije oružjem koje je dostavio Washington.

“Želio bih upozoriti američke čelnike da bi pogrešne procjene mogle imati kobne posljedice. Oni, iz meni nepoznatih razloga, podcjenjuju ozbiljnost našeg odgovora na takav potez”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Za sada nije poznato jesu li ukrajinske snage gađale ruski raketni sustav oružjem koje je isporučeno iz SAD-a, prenosi Index.