Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nije se sve vratilo na staro

Djeca u Danskoj vraćaju se u škole, ali nastava sada izgleda sasvim drugačije

danska_skola

Vlasti od škola zahtijevaju da se djeca podijele u manje grupe, operu ruke odmah po dolasku i da ih kasnije peru najmanje svaka dva sata te da čistačice dva puta dnevno dezinficiraju kontaktne površine poput sudopera, WC-a, ručki na vratima i slično

Ove sedmice u Danskoj đaci nižih razreda počeli su se vraćati u svoje školske klupe. Nekom promatraču izvana činilo bi se da su se stvari vratile na staro, no to nije u potpunosti tačno.

Jimmy Skov Glasdam Adetunji, iz škole Hendriksholm u gradu Rodovreu, neposredno izvan Kopenhagena, proveo je u srijedu cijeli dan prolazeći kroz učionice i mjereći razmak među klupama kako bi postigao da 440 učenika može sjediti s najmanje dva metra međusobnog razmaka, piše CNN.

Podijelio je crvenom i bijelom zaštitnom trakom školsko dvorište na šest odjeljaka, a roditeljima je poslao detaljan dijagram na kojem su prikazani sati ulaska u školu, prolaska kroz školu, odlaska i slično.

Nekoliko kilometara dalje, u Bronshoju, Filip Mundt je odveo svog šestogodišnjeg sina Emila ponovno u školu.

“Bio je tako uzbuđen”, rekao je Philip smijući se.

“Cijelim putem je govorio kako će vidjeti svoje prijatelje i da je ovo najbolji dan u njegovom životu”, dodao je.

Naime, mnogi mladi đaci s veseljem su dočekali ponovni povratak u škole nakon više od mjesec dana mjera ograničenja zbog kojih nisu mogli ići na nastavu, a koje je Danska uvela kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Danska je među prvim državama u Evropi zatvorila granice, trgovine, škole i restorane te zabranila velika okupljanja.

“Dobro smo postupili kada smo vrlo rano uveli mjere ograničenja, zbog čega se epidemija nije proširila“, rekao je virolog Allan Randrup Thomsen sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Danska premijerka Mette Frederiksen najavila je postepeno popuštanje mjera ranije ovog mjeseca, zajedno s odlukom da se uskoro otvore škole za učenike nižih razreda. No, škole su za taj korak morale osigurati mjere higijenske zaštite i održavanja distance.

Vlasti od škola zahtijevaju da se djeca podijele u manje grupe, operu ruke odmah po dolasku i da ih kasnije peru najmanje svaka dva sata te da čistačice dva puta dnevno dezinficiraju kontaktne površine poput sudopera, WC-a, ručki na vratima i slično.

Dodatno, djeci se treba omogućiti boravak na otvorenom što je više moguće.