Ravnatelj Hrvatskog zavoda

Djeca u Hrvatskoj bi trebala normalno pohađati nastavu

U dubrovačkim osnovnim školama više 400 učenika krenulo u prve razrede
09.09.2019., Osnovna Skola Lapad, Dubrovnik - U dubrovackim osnovnim skolama danas je svecano obiljezen pocetak nove skolske godine. U prve razrede krenulo je 469 ucenika ili 26 vise nego lani. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Očekuje da će to savjetodavno tijelo iduće sedmice održati svoj prvi sastanak te početi donositi vezano za početak školske godine

Djeca će ići u školu, poručio je u ponedjeljak direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ističući da trenutna epidemiološka situacija, manji broj zaraženih koronavirusom, upućuje da bi djeca normalno trebala početi pohađati nastavu, prenosi Hina.

Izvijestio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite održao sastanak s Ministarstvom obrazovanja, koje je formiralo savjetodavno tijelo u kojem su ljudi iz Stožera, epidemiolozi i njihovi stručnjaci, a koji će o tome odlučivati.

Očekuje da će to savjetodavno tijelo iduće sedmice održati svoj prvi sastanak te početi donositi vezano za početak školske godine.

“Smatramo da se stručnjaci iz Ministarstva slažu s nama da bi djeca trebala ići u školu. Ali, naravno, moramo imati sve varijante otvorene, jer ako dođe do ‘slučaja’, onda će djeca morati u samoizolaciju i nastavu četrnaest dana pratiti od kuće, što je dugo vrijeme”, istaknuo je Capak.

Vezano za objave nekih zemalja, poput Češke i Njemačke, da su se njihovi građani zarazili upravo na odmoru u Hrvatskoj, naveo je da su domaći epidemiolozi provjeravali informacije koje su pročitali u novinama, ali nisu, naglasio je, dobili potvrdu “da to stvarno jest tako”.

Napomenuo je da EU ima sustav za rano upozoravanje i djelovanje u slučaju zaraznih bolesti, preko kojega se može otkriti slučaj zemlji u kojoj se netko zarazio.

Capak smatra da bi se kruzerima, koji su to zatražili, trebalo dopustiti pristajanje kod Dubrovnika, ističući da su u Stožeru pažljivo analizirali mjere dvaju talijanskih kruzera koji se bave krstarenjem na Mediteranu.

“One mjere koji su oni propisali uvijek na papiru zvuče i jesu jako dobre, pa mislimo da ako se oni stvarno toga pridržavaju, da je to moguće i da bi ih trebalo pustiti da pristanu”, poručio je.