Dječaci koji su spašeni iz pećine danas izlaze iz bolnice

djecaci tajland

Očekuje se da će dječaci koji su spašeni nakon što su bili zarobljeni 18 dana u poplavljenoj pećini na Tajlandu biti pušteni iz bolnice u srijedu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konferencija za novinare, s 12 dječaka i njihovim trenerom, zakazana je večeras u sjevernom gradu Chiang Rai, gdje se dječaci oporavljaju u bolnici od prošle sedmice. Konferencijska dvorana koja je pripremljena kao mjesto održavanja konferencije za novinare ukrašena je kao fudbalsko igralište.

Portparol vlade, Sansern Kaewkamnerd rekao je da će doktori, socijalni radnici i psiholozi učestvovati na konferenciji za novinare kako bi filtrirali pitanja i osigurali dobrobit dječaka. Medijima neće biti dozvoljeni da ispituju dječake nakon konferencije za novinare.

Fudbalski Tim ”Wild Boars” ušao je u pećinu Tham Luang 23. juna poslije treninga. Kiša je počela da padati dok su bili pod zemljom, a voda je napunila pećine i zatvorila sve izlaze.
Spasiocu su pronašli grupu koja se nalazila na suhom tlu duboko unutar pećine 10 dana kasnije. Međunarodni tim spasilaca koji su koristili opremu za ronjenje i kacige izvadili su 12 dječaka i trenera kroz poplavljene prolaze za tri dana, operacija je završena 10. jula.
Neki od dječaka su bili tretirani u bolnici zbog manjih infekcija, ali se svih 12 dobro oporavlja.

Porodica jednog od dječaka pripremala je svoj dom za povratak u srijedu uveče.
Banphot Konkum, ujak koji se brine za 13-godišnjeg Duangpetcha Promthepa, rekao je da će on imati obnovljenu spavaću sobu i poklone koji ga čekaju.

“Uradit ćemo sve što hoće. Ako želi nešto, mi ćemo to kupiti kao poklon, jer smo obećali da će kad izađe dobiti sve što on želi, uradit ćemo to za njega”, rekao je Banphot.