Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Negativan toksikološki nalaz

Dječak iz Beograda nije bio pod utjecajem psihoaktivnih supstanci

beograd škola masakr
Foto: Pixsell

Toksikološki nalaz zatražen je kako bi se utvrdilo je li dječak bio pod djelovanjem psihoaktivnih supstanci kada je jučer ubio osmoro školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šest učenika i nastavnicu istorije

Rezultat toksikološkog nalaza trinaestogodišnjeg dječaka, koji je u Osnovnoj školi ”Vladislav Ribnikar” počinio masovno ubistvo, negativan je, potvrdila je u četvrtak advokatica porodice Irina Borović.

Sinoć je odrađen toksikološki nalaz na VMA kako bi se utvrdilo je li dječak bio pod djelovanjem psihoaktivnih supstanci kada je počinio ubistva.

Toksikološki nalaz zatražen je kako bi se utvrdilo je li dječak bio pod djelovanjem psihoaktivnih supstanci kada je jučer ubio osmoro školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šest učenika i nastavnicu istorije.

Konzilij ljekara obavio je razgovor s dječakom poslije ponoći između srijede i četvrtka, a daljnji pregledi bit će nastavljeni narednih dana.

Dječak je smješten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i mlade.

Istovremeno, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nikola Uskoković poručio je da nijedan detalj zločina koji se dogodio u školi “neće biti neistražen”.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) najavio da je za petak zakazano saslušanje dječakovov oca, čijim pištoljem je počinjen zločin.

Uskoković je potvrdio da se u psihijatrijskoj ustanovi, uz odobrenje stručnjaka, prema dječaku poduzimaju mjere opservacije i medicinskog promatranja.

Tim radnjama koordinira postupajući tužilac za malodobnike Višeg javnog tužiteljstva, koji je i obavio uviđaj na dan masovnog ubistva.

“Istraga se kreće u više pravaca, nijedan detalj neće biti neistražen”, rekao je tužilac VJT-a.

On je naglasio da, prema zakonu, dječak zbog godina ne može biti krivično odgovoran.

Dječakov otac se, pak, tereti za krivično djelo protiv opće sigurnosti i određen mu pritvor od 48 sati, tokom kojih usporedno traje i istraga, a potom će biti priveden na saslušanje u tužilaštvo, prenosi Hina.

Za krivično djelo koje mu se stavlja na teret, zaprijećena je kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Poslije jučerašnje tragedije kakva se ne pamti u savremenoj istoriji Srbije, hiljade učenika srednjih i osnovnih škola te brojni građani i danas odaju počast žrtvama jučerašnjeg masovnog ubistva u školskom dvorištu i na Cvjetnom trgu, nedaleko škole.