Globus

Crna Gora

Dječak preminuo od gripe, drugom se bore za život

23/01/2019

Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju s povećanom razinom ugroženosti, da prosto nismo mogli ništa uraditi

Dvoipogodišnji dječak iz Bara u Crnoj Gori preminuo je od posljedica gripe, dok se jednom djetetu u Institutu za bolesti djece bore za život.

Direktor Dječije bolnice Saša Radović kazao je da je prije dva dana preminulo dvoipolgodišnje dijete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno nakon desetodnevnog liječenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dijete, staro 14 mjeseci, životno ugroženo

“Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju s povećanom razinom ugroženosti, da prosto nismo mogli ništa uraditi unatoč poduzetim mjerama intenzivne njege i reanimacije”, kazao je Radović i dodao kako je preminuli dječak adekvatno liječen prije nego je došao u njihovu zdravstvenu ustanovu, javljaju crnogorski mediji.

Što se tiče jednogodišnjeg djeteta čije je stanje za sada životno ugroženo, brzi test bio je negativan na gripu, ali procedura predviđa da se uz brzi, radi još jedan test čiji se rezultati čekaju 24 sata.

“Za 14-mjesečno dijete brzi test na virus gripe bio je negativan, ali ide u tom pravcu. Međutim, mi imamo dva testa, jedan je brzi koji se radi odmah po prijemu, koji nam služi da razdvojimo djecu i da znamo na koju djecu trebamo obratiti pažnju. Drugi je test iz krvi, ali mora proći 24 sata da bi dobili rezultate. Naravno, pored testa, ključni parametar je klinički nalaz”, istaknuo je Radović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.