Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuga

Djevojčica iz Gaze čiji je apel čuo cijeli svijet pronađena mrtva

Hind Rajab
Foto: Porodična arhiva

“Tako se bojim, molim vas, dođite”, bile su neke od posljednjih riječi šestogodišnjakinje

Šestogodišnja djevojčica koja je prošlog mjeseca nestala u gradu Gazi pronađena je mrtva, zajedno s nekoliko njenih rođaka i dva bolničara koji su je pokušali spasiti, piše BBC. Hind Rajab je 29. januara u automobilu bježala iz grada zajedno s tetkom, ujakom i tri rođaka.

Međutim, automobil je naišao na izraelske tenkove i našao se pod vatrom. Vjerovalo se da je djevojčica jedina preživjela od sedam putnika koji su bili u vozilu. Audiosnimke poziva između djevojčice i hitnih službi sugerišu da se ona skrivala od izraelskih snaga među tijelima svojih rođaka.

Telefonska veza se iznenada prekinula

“Hind nas je stalno molila da dođemo po nju, da pošaljemo nekoga po nju. Rekla je da pada mrak”, rekla je službenica Crvenog polumjeseca koja je posljednja bila u kontaktu s Hind, Rana al-Faqeh.

Hind je ostala na liniji razgovarajući s Ranom i psihologinjom tri sata, koji su je pokušavali umiriti dok su se pripremali poslati hitnu pomoć. “Govorila je da su svi oko nje mrtvi ili da spavaju, bila je iznimno uplašena, molila me je da ne prekidam liniju”, priča Rana potreseno.

“Tako se bojim, molim vas, dođite”, bile su neke od posljednjih riječi šestogodišnjakinje. Hindine molbe da je neko spasi završile su kada je telefonska linija prekinuta usred nove pucnjave. Bolničari iz Palestinskog društva crvenog polumjeseca uspjeli su u subotu doći do tog područja koje je prethodno bilo zatvoreno kao aktivna borbena zona.

Crveni polumjesec: Izraelci su pogodili vozilo hitne pomoći

Pronašli su crni automobil marke Kia, kojim je djevojčica putovala. Vjetrobransko staklo i upravljačka tabla bili su razbijeni u komadiće, a na više mjesta su se vidjele rupe od metaka. Bolničar je ispričao kako je u vozilu bilo šest tijela.

Nekoliko metara dalje nalazili su se ostaci drugog vozila, koje je potpuno izgorjelo. Crveni polumjesec tvrdi kako je to zapravo bilo vozilo hitne pomoći koje je poslano po Hind. Dodaju kako su bolničari – Yusuf al-Zeino i Ahmed al-Madhoun – poginuli kad su izraelske snage pogodile njihovo vozilo.

U priopćenju izravno optužuju Izraelce da su namjerno gađali vozilo, čim je stiglo na mjesto događaja.

“Izraelski okupatori namjerno su gađali posadu Crvenog polumjeseca unatoč prethodnoj koordinaciji koja je omogućila hitnoj pomoći da stigne na mjesto događaja kako bi spasila dijete”, istaknuli su.

Napominju kako je bilo potrebno nekoliko sati za koordinaciju pristupa s izraelskom vojskom, kako bi poslali bolničare po djevojčicu. “Dobili smo zeleno svjetlo. Po dolasku, posada je potvrdila kako vidi automobil u kojem je Hind zarobljena. Zadnje što smo čuli je neprekidna pucnjava”, prisjetila se Nibal Farsakh, glasnogovornica Crvenog polumjeseca.

BBC nije dobio odgovore od izraelske vojske

Audiosnimke razgovora djevojčice s operaterima, koju je javno podijelio Crveni polumjesec, potaknule su pritisak javnosti da se otkrije šta joj se dogodilo. Majka malene Hind, prije pronalaska tijela, kazala je kako čeka svoju kćerku “svakog trenutka, svake sekunde”.

Pozvala je Crveni polumjesec da objavi detalje svoje koordinacije s izraelskom vojskom. BBC je u dva navrata zatražio od vojske uvid u detalje operacija na tom području spornog dana, kao i o nestanku Hind i kolima hitne pomoći poslanima po nju. Međutim, dobili su odgovor kako se sve provjerava.

Pravila ratovanja kažu da medicinsko osoblje mora biti zaštićeno i da ne smije biti meta u sukobu, a da se povrijeđenima mora pružiti medicinska pomoć koja im je potrebna – u najvećoj praktičnoj mjeri i s najmanjim mogućim kašnjenjem. Izrael je ranije optužio Hamas da koristi ambulantna vozila za prevoz oružja i boraca.