Poziv upomoć

Djevojčica u božićnoj čestitki našla zastrašujuću poruku: “Molim vas, pomozite”

cestitka

Praksa korištenja radne snage u zatvoru uobičajena je

Kineski zatvor Qingpu u Šangaju našao se pod lupom nakon što je šestogodišnja djevojčica u Engleskoj u božićnoj čestitki popularnog lanca trgovina Tesco otkrila očajničku poruku koja svjedoči o prisilnom radu.

– Mi smo strani zarobljenici u šangajskom zatvoru Qinqpu. Prisiljavaju nas na rad protiv naše volje. Molilmo vas, pomozite i obavijestite organizacije za ljudska prava – piše u poruci.

Nakon što se saznalo za slučaj, pokrenuta je istraga, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je na konferenciji za novinare:

– Nakon što smo zatražili pojašnjenje relevantnih institucija, odgovorno mogu reći da u zatvoru Qingpu ne postoji nikakav prisilni rad stranih državljana – prenosi Guardian.

Tesco je u međuvremenu čestitke povukao iz prodaje, a objavili su da je spornu čestitku napravila tvornica Zhejiang Yunguang koja se nalazi stotinjak kilometara od Qingpua. Oni su pak rekli da nikad nisu imali nikakve veze sa zatvorom.

Zatvor Qingpu ima 170 zatvorenika iz 40 različitih zemalja. Više od polovine služi kaznu od 10 i više godina zatvora, najčešće zbog krijumčarenja droge. Praksa korištenja radne snage u zatvoru uobičajena je praksa u Kini, no po zakonu zatvorenici ne smiju raditi više od osam sati dnevno i pet dana sedmično. Ipak, praksa je pokazala da takve kineske ustanove često izrabljuju zatvorenike i tjeraju ih da rade u nemogućim uslovima po deset sati dnevno, šest dana sedmično.

Bivši novinar koji je istraživao prevare, Peter Humphrey, proveo je 23 mjeseca u zatvoru Qingpu, kaže da su on i još jedan strani državljanin izrađivali proizvode za modne lance H&M i C&A između ostalih. Ispričao je za Guardian i da su mu uskraćivali osnovnu medicinsku njegu.