Globus

podgorica

Đukanović o odnosu crkve i države: Nema kompromisa sa nacionalistima

19/06/2020

Evropeizacija je i dalje put bez alternative za region u kojem se i danas vode teške bitke za evropsku perspektivu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da u toj zemlji neće biti kompromisa sa nacionalistima i pored brojnih političkih pritisaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović je na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske Unije (EU) u Podgorici, istakao da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti.

“Vezano za aktuelnu temu odnosa crkve i države, mogu reći da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti. I da, uprkos brojnim političkim pritiscima, kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije-neće biti”, kazao je Đukanović.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, crnogorski predsjednik je kazao da će vladavina prava biti ključni prioritet državne politike. On je istakao da je vladavina prava preduslov ekonomskog razvoja i saradnje sa kredibilnim partnerima.

“Evropeizacija je i dalje put bez alternative za region u kojem se i danas vode teške bitke za evropsku perspektivu. Dalja evropeizacija suštinski je interes i regiona i EU i u tom kontekstu pozdravljam otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je podsticaj za sve”, kazao je Đukanović.

Na današnjem sastanku ambasador Republike Hrvatske Veselko Grubišić pohvalio je reakciju crnogorskih državnih organa u borbi protiv koronavirusa, kao i repatrijaciji hrvatskih i građana drugih evropskih zemalja.

“Crna Gora je vrednovala pomoć na dostojanstven način i pokazala da je pravi saveznik, država na koju se može računati. Crna Gora isto tako može računati na EU i u procesu ekonomskog oporavka”, kazao je Grubišić.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je podsjetio na veliku pomoć EU Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo, kako je rekao, komunikacijom između prijatelja. On je kazao da je EU iskazala interesovanje za ekonomski oporavak države i stvaranje ambijenta za uređen i proaktivan investicioni ambijent.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.