Globus

Crna Gora

Đukanović predložio Krivokapića za mandatara Vlade

08/10/2020

Crnogorski predsjednik o novom mandataru za sastav vlade konsultovao se sa Krivokapićem, nosiocem liste "Mir je naša nacija" Aleksom Bečićem i koalicije "Crno na bijelo" Dritanom Abazovićem

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će danas Skupštini uputiti prijedlog da mandatar za sastav nove Vlade bude nosilac opozicione liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, javlja Anadiolu Agency (AA).

Đukanović je to saopštio nakon konsultacija sa nosiocima izbornih lista tri opozicione koalicije koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu. Crnogorski predsjednik o novom mandataru za sastav vlade konsultovao se sa Krivokapićem, nosiocem liste “Mir je naša nacija” Aleksom Bečićem i koalicije “Crno na bijelo” Dritanom Abazovićem.

Đukanović je rekao da imenovanjem novog mandatara Crna Gora i priznavanjem izbornih rezultata Crna Gora pokazuje demokratski kapacitet i zrelost.

“Crna Gora je prepoznata kao važan faktor regionalne stabilnosti. Pokazali smo sa smo izgradili pouzdanu stabilnost. Stranke koje nikada nisu bile u vladi sada će prvi put raditi taj posao, a one koji su bili u vlasti sad će biti opozicija”, kazao je Đukanović.

On je istakao da od nove vlade očekuje punu posvećenost, očuvanje zdravlja građana i donošenje mjera za zaštitu ekonomije. Đukanović je kazao i da bi nova Vlada trebala da koristiti izvještaj Evropske komisije o napretku za 2020. kao vodilju u svom radu.

“Nadam se da će uraditi sve što je moguće na daljem privlačenju stranih investicija. Urađene su značajne reforme, tako da su u svim segmentima razlike vidljive. Ukoliko želimo da budemo dio EU moramo razmišljati i o njihovom tumačenju našeg ustavno-pravnog sistema. Zalagaćemo se da u narednom periodu pažljivije radimo sa našim EU pratnerima i dođemo do rešenja koja neće predstavljati prepreku nego naš dalji napredak”, rekao je Đukanović.

Predsjednici tri koalicije su nakon konstitutivne sjednice parlamenta, 23. septembra, dostavili Đukanoviću predlog da Krivokapić bude mandatar, sa potpisima 41 poslanika.

Ustavom Crne Gore je predviđeno da mandatar saopštava u Skupštini Crne Gore svoj program i predlaže sastav vlade, o čemu parlament odlučuje istovremeno.

Skupština ima rok od 90 dana, odnosno do 8. januara 2021. godine, da izabere Vladu. Ustavom je predviđeno da ukoliko do tada parlament ne izabere Vladu, Skupština se raspušta i zakazuju se novi izbori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.