Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crnogorski predsjednik

Đukanović: Srbija pokušava vladati zemljama regije, stvaraju “srpski svet”

Zagreb: Milo ?ukanovi?, predsjednik Vlade Crne Gore
02.06.2014., Zagreb - Milo Djukanovic, predsjednik Vlade Crne Gore."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Na Balkanu sada imamo pokušaj stvaranja srpskog svijeta kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta u ruskoj regiji”

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao jer da Srbija pokušava vladati zemljama regije i to prije svega Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom i Kosovom te da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito odgovorili zapadni partneri.

“Na Balkanu sada imamo pokušaj stvaranja srpskog svijeta kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta u ruskoj regiji. To su retrogradne politike, one ne žele vladati svojim zemljama, one žele vladati narodima. To vidimo u regiji gdje Srbija pokušava vladati Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Nažalost, ta politika još nije dobila učinkovit odgovor naših zapadnih partnera”, kazao je Đukanović uoči drugog kruga predsjedničkih koji će se u Crnoj Gori održati u nedjelju.

Đukanović je kazao kako neka pitanja u BiH nisu riješena 28 godina poslije Daytonskog sporazuma, Sjeverna Makedonija nema početak razgovora s EU, a proces pregovora Srbije i Kosova je neizvjestan.

“Suočavamo se s time da Rusija koja tradicionalno koristi Balkan, sada iskorištava na Balkanu širiti svoje interese. Kad god dođe do neke prilike da se napravi ozbiljan napredak u rješavanju problema između Srbije i Kosova, Rusija se umiješa. I umiješaju se i u Bosni i Hercegovini, kada je postignut napredak u funkcioniranju, odmah ohrabre Republiku Srpsku, i pokušavaju spriječiti Bosnu i Hercegovinu da postane funkcionalna država”, rekao je Đukanović.

Đukanović smatra da se ruska agresija na Ukrajinu snažno reflektira na prostor zapadnog Balkana te da od 2014. godine Rusija pokušava utjecati na zemlje u regiji da biraju drugačiju budućnost, umjesto europske, prenosi Glas Amerike.

“Niko od nas nema iluzije da će Rusija odustati od svojih namjera, čak suprotno povećat će destrukciju i proširiti svoj repertoar hibridnog rata”, istaknuo je Đukanović koji je sudjelovao na panelu o sigurnosti u Europi Instituta za mir.

Đukanović, koji je kandidat Demokratske partije socijalista, u prvom je krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori osvojio podršku 35 posto birača, a njegov protukandidat iz pokrete Europa sad Jakov Milatović podršku 29 posto birača.

Drugi krug održat će se 2. travnja, a pravo glasa ima oko 550 tisuća birača upisanih u birački popis.