Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Žao mi je što danas ne mogu biti na komemoraciji u Potočarima

djukanovic

Sve dok žive takve ideologije, naglasio je Milo Đukanović, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u video-poruci emitovanoj povodom 25. godišnjice genocida počinjenog jula 1995. godine u Srebrenici, izrazio je žaljenje što danas, zbog poznatih razloga uzrokovanih pandemijom, ne može i neposredno prisustvovati komemoraciji u Potočarima da bi se uime naroda Crne Gore i u njegovo ime, na licu mjesta poklonio sjenima te izrazio pijetet žrtvama i odao priznanje preživjelima u traganju za istinom i pravdom.

Srebrenica kao strašni zločin počinjen nad bošnjačkim narodom nameće pitanje:“Zašto?“, rekao je između ostalog crnogorski predsjednik i zaključio da je korijen u postojanju velikodržavnih ideologija kao izvorišta zla i stradanja.

Sve dok žive takve ideologije, naglasio je Milo Đukanović, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja.

On ističe da je srebrenički genocid sramota svih koji ga nisu spriječili, kao i da treba tragati za istinom – učiniti sve da Srebrenica, osim što je simbol genocida, užasnih patnji, postane i sinonim za pravdu.

Crna Gora je prva u regionu prihvatila Rezoluciju o Srebrenici, kazao je predsjednik te zemlje završavajući ovo video-obraćanje riječima: „Slava žrtvama Srebrenice“.