Globus

krunoslav capak

Do kraja sedmice nove epidemiološke mjere u Hrvatskoj

19/11/2020

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su trenutno dvije županije na sjeveru sa izrazito visokom incidencijom, a prosjek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika

U Hrvatskoj će nove epidemiološke mjere biti donesene do kraja sedmice, najavio je večeras direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak nakon sastanka Nacionalnog štaba civilne zaštite i predstavnika Vlade.

“Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja učesnika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu, o obavezi poslodavaca da organizuju rad od kuće gdje god je to moguće i rad u smjenama, radi smanjenja mobilnosti”, rekao je Capak.

On je dodao da su u desetak hrvatskih županija već sada na snazi strože mjere od onih koje su trenutno na nacionalnom nivou, prenosi Hina.

“Činjenica je da nam brojke stagniraju, ali na visokom nivou. Epidemiološki gledano, imamo jednu od najviših stopa incidencije u Evropi, na 23. smo mjestu na listi zemlja EU. Još pet zemalja ima višu incidenciju od nas, a među njima je i susjedna Slovenija. Po mortalitetu smo na 13. mjestu sa 282 smrti na milion stanovnika”, naveo je Capak.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj su trenutno dvije županije na sjeveru sa izrazito visokom incidencijom, a prosjek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika.

“Ove nedjelje, u odnosu na prethodnu, rast oboljelih iznosi 7,7 odsto, dok je prošle nedjelje u odnosu na prethodnu bio 4,4 odsto. To je dvostruki rast, čime ne možemo biti zadovoljni”, rekao je Capak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.