Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aung San Suu Kyi

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir, sada je osuđena na pet godina zatvora

l_a26c727416450e2a69638924796ac981

Od hapšenja ona se drži na nepoznatoj lokaciji, na kojoj bi, po riječima vođe hunte Min Aung Hlainga, mogla ostati nakon ranijih presuda u decembru i januaru za relativno manja krivična djela zbvog kojih je osuđena na ukupno šest godina zatvora

Sud u Mijanmaru pod vojnom vladavinom osudio je u srijedu svrgnutu čelnicu zemlje Aung San Suu Kyi na pet godina zatvora, nakon što ju je proglasio krivom po prvoj od 11 tačaka optužnice, saopćio je izvor blizak sudskom postupku.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je predvodila Mijanmar pet godina prije nego što je silom svrgnuta s vlasti u vojnom udaru početkom 2021., optužena je za najmanje 18 krivičnih djela, koja zajednički povlače zatvorsku kaznu od skoro 190 godina ukoliko bude odsuđena za sva.

Sudija u prijestolnici Naypyitawu izrekao je presudu nekoliko trenutaka nakon što se sud okupio, saopćio je izvor koji je odbio da se predstavi jer se suđenje odvijalo iza zatvorenih vrata i pristup informacijama je ograničen.

Nije bilo odmah jasno da li će Suu Kyi (76), simbol mijanmarske borbe protiv vojne diktature, biti prebačena u zatvor kako bi odslužila kaznu.

Od hapšenja ona se drži na nepoznatoj lokaciji, na kojoj bi, po riječima vođe hunte Min Aung Hlainga, mogla ostati nakon ranijih presuda u decembru i januaru za relativno manja krivična djela zbvog kojih je osuđena na ukupno šest godina zatvora.

Portparol vojne vlade nije bio odmah dostupan radi komentara.