Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobrodošli u “nacističko selo” u Njemačkoj

018682334_40300

Opsadno stanje u Jamelu. Jedina prilazna cesta selu je blokirana. Svatko tko u Jamel želi ući mora prvo proći policijsku provjeru. Nakon toga se posjetitelji u svojim vozilima, uz pratnju, vode do seoske livade. Jamel je zapravo smješten vrlo idilično, u šumici na kraju slijepe ulice, između kukuruznih polja i voćnjaka, nedaleko od Baltičkog mora. No, ovog augustovskog vikenda tamošnji mir narušava muzički festival “Jamel rockt den Förster”.

Publika koju je privukao je šarolika: tu su mladi, stari, invalidi u kolicima, muškarci u odijelima, pankeri i politički uglednici. Svi oni su došli provesti se dva dana u Jamelu i odaslati signal protiv desničarskog ekstremizma i neonacističkog nasilja. Ali policija ovamo nije došla da bi malobrojne stanovnike sela zaštitila od mase posjetitelja, nego da bi posjetitelje zaštitila od seljana. Dobrodošli u nacističko selo Jamel!

Život pod policijskom zaštitom

Svi posjetitelji festivala prvo odlaze kod Horsta i Birgit Lohmeyer. Taj bračni par organizira festival “Forstrock” na svom šumskom zemljištu usred mjesta. Lohmeyerovi žive u Jamelu od 2004. godine – pod policijskom zaštitom. Kratko uoči ovogodišnjeg festivala u njihovom je sjeniku izbio požar. Istražitelji nalaze na zgarištu tragove tvari za potpalu vatre i konstatiraju da je požar bio podmetnut. To tvrde i Lohmeyerovi. Jer oni su već godinama izloženi prijetnjama svojih desničarskih sugrađana, koji od Jamela žele napraviti “uzorno nacionalsocijalističko selo”. Ciljano kupuju zemljište i dodjeljuju ih istomišljenicima. Lohmeyerovi to žele spriječiti, ali oni su jedini koji to pokušavaju u ovom malom selu u šumici na kraju slijepe ulice.

“Idemo do sela!”, poziva jedan mladić svoje prijatelje. Šetnja po selu je jedan od zastrašućujih momenata festivalskog vikenda u Jamelu. Većina se usuđuje krenuti u obilazak samo jer policija stalno patrolira. Obilazak je za mnoge povratak u Njemačku za koju se vjerovalo da je davno svršeno vrijeme – povratak u Njemačku iz ere nacionalsocijalizma.

018682346_40300

Bračni par Lohmeyer

Usred mjesta jedan zid oslikan motivom koji poznajemo s izložbi o Hitlerovoj Njemačkoj: plavokosi muškarac sa ženom i djecom. Iznad toga natpis: “Seoska zajednica Jamel” i parola neonacista: “Slobodno – socijalno – nacionalno”. Noću je ovaj motiv osvijetljen. Samo nekoliko metara dalje stoji putokaz na kojemu su imena napisana staronjemačkim pismom. Jedna strelica upućuje na Beč u “Ostmarku”, kako su nekada nacionalsocijalisti zvali Austriju. Druga strelica ukazuje na smjer u kojemu se nalazi Braunau na Innu – rodno mjesto Adolfa Hitlera, udaljeno 855 kilometara.

U selu postoji i igralište za brojnu djecu neonacista: ukrašeno je panjem u koji je urezana takozvana runa života, koju su kao znak koristile Himmlerove SS-jedinice za “Lebensborn”, organizaciju kojom je SS-ovski vođa htio povećati “arijevsku” stopu nataliteta.

“Ništa nismo vidjeli”

Na seoskoj ulici jedna starija žena u kućnoj haljini pušta plavokosu djecu iz Jamela da se poigraju s njezinim štenetom. Pitamo je što ona misli o Lohmeyerovima. “Oni žive s one, a ja s ove strane ceste”, odgovara nam na sjevernonjemačkom dijalektu. A nacističke slikarije? Ne smetaju je, kaže. A kako je bilo kada je gorio sjenik Lohmeyerovih? Ona, kaže, ništa nije vidjela. Jedna druga starija žena koja stoji pred svojom besprijekorno bijelom ogradom doduše jest nešto primijetila, ali sada “nema vremena” za razgovor.

018682335_40300

Dječje igralište “ukrašeno” runom

Obitelji iz desničarskog miljea su na kraju sela postavili jednu skakaonicu na napuhavanje. I oni su ovoga tjedna u “party-štimungu” – slave što su njihova djeca krenula u školu. Dolaze im gosti i “izvana”. Neki su okitili svoj automobil njemačkom kraljevskom ratnom zastavom, službenom vojnom zastavom Njemačkog Reicha do 1921. koja je kasnije, u nešto izmijenjenom izdanju, korištena kao zastava Trećeg Reicha, a danas slovi kao simbol protivnika demokracije. Obitelji su poredale stolove i klupe i smijući se kroz dalekozor promatraju kako policija na drugom kraju sela propušta automobile u Jamel.

Selo u kojem 363 dana vladaju obrijane glave

Muškarci se svako malo šetaju po selu prolazeći pored posjetitelja koji su pod budnim okom policije. Ponosno prezentiraju svoje obrijane glave i tetovaže. Svojom pojavom ostavljaju snažan dojam kod “turista” i vidi se da u njemu uživaju. Znaju i da svaki od ovih posjetitelja zna koliko su često posljednjih godina gorjeli objekti njihovh protivnika u selu.

I da je kod njihovog vođe, Svena Krügera, koji živi u kući na kraju sela, pronađen mitraljez s 200 metaka i da ne prezaju od nasilja, a i da su 363 dana u godini u većini ovdje u Jamelu. Cijele godine, dakle, osim ova dva dana.

018682336_40300

Znakoviti putokaz

Jer tijekom ovoga vikenda u augustu većina je na strani Lohmeyerovih, kao i svake godine. Nakon požara u sjeniku je solidarnost s Lohmeyerovima veća nego ikada. Svi oni koji ih podržavaju kažu kako oni ne bi imali hrabrosti za to: živjeti u jednom ovakvom selu i pružati otpor neonacistima. Neki su sada, međutim, prekinuli svoj odmor da bi barem iskazali solidarnost s njima.

Drugi su “potegli” iz južne Njemačke na sjever. Mnogi kažu da su upravo u ovom trenutku željeli odaslati signal, u trenutku kada se u mnogim njemačkim mjestima pale izbjeglički smještaji ili nasilnička “rulja” maršira ulicama. Poruka koju oni žele odaslati glasi: “Mi, demokrate, mi smo većina u ovoj zemlji”.

Posebni gosti: Die Toten Hosen

Lohmeyerovi su dirnuti solidarnošću koju im iskazuju. “Ovo je vrlo snažan simbol”, kaže Horst Lohmeyer. Hrabri bračni par treba podršku kako bi mogli skupiti energiju za svakodnevni život u ovom čudnom i posebnom selu. Na pozornici ih se dva dana slavi.

Šef građevinskog sindikata im predaje ček od 10.000 eura. Ljudi, poziva, moraju ustati protiv ovog “smeđeg idiotizma” i ističe zasluge Lohmeyerovih: “Vi ste izvukli naciste na svjetlo dana, pred oči javnosti. Više nitko ne može reći: kod nas toga nema.”

018682358_40300

Die Toten Hosen su nakratko u Jamelu nadglasali desničare

Ove godine su u Jamel došli brojni prominentni gosti: šef vlade pokrajine Mecklenburg-Vorpommern hvali civilnu hrabrost, a njemačka savezna ministrica za obitelj Manuela Schwesig pleše do kasno u nać na koncertu iznenađenja, koji je upriličio kultni band Die Toten Hosen. Njegov frontman Campino se klanja pred odvažnim parom koji je dirnut do suza.

Nakon dva dana Lohmeyerovi opet ostaju usamljeni u svom selu. Ostala je samo policija koja do daljnjeg svaku noć bdije pred njihovim vratima. Ali Lohmeyerovi se ne daju otjerati. To je, kažu, i njihovo selo.