Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

agresija na ukrajinu

Dok Putin milione Ukrajinaca pokušava ostaviti bez vode, žito je krenulo

borodvi (1)

A, prema izvještajima iz Kijeva, ruski “ispunjeni vojni ciljevi” danas su bili 270.000 stanova bez struje u Kijevu, i 40 posto stanova bez vode

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je, referirajući se na jutrošnji brutalni raketni napad na civile ciljeve u Ukrajinu, da su “svi ciljevi postignuti”.

U saopćenju se navodi da su ruske snage nastavile napade dalekometnim, visoko preciznim projektilima lansiranima iz zraka i s mora.

“Cilj napada je postignut, sve zadane mete su neutralizirane”, objavilo je rusko ministarstvo odbrane tvrdeći da su gađani “vojni ciljeni i energetski sistemi” u Ukrajini.

A, prema izvještajima iz Kijeva, ruski “ispunjeni vojni ciljevi” danas su bili 270.000 stanova bez struje u Kijevu, i 40 posto stanova bez vode.

Ruski propagandisti danas su s oduševljenjem dijelili snimke na kojima se vide stotine građana Kijeva dok čekaju u redu za vodu!

Jutros su ruske rakete pogodile niz infrastrukturnih objekata u glavnom gradu Kijevu, Harkivu, ali i nizu drugih regija. Trinaest ljudi je povrijeđeno u napadima širom zemlje, javili su lokalni mediji.

Osim što pokušava ostaviti milione Ukrajinaca bez struje i vode, Putinov režim ponovo pokušava izazvati glad u svijetu, nakon što su izašli iz sporazuma o nesmetanom izvozu ukrajinskog žita iz luke u Odesi. No, UN i Turska su jučer najavili, a danas krenuli u realizaciju izvoza ukrajinskog žita, iako su Rusi izašli iz sporazuma. Prvih 12 bordova jutros je isplovilo iz luke u Odesi.

“Ruska Federacija ne može dopustiti nesmetan prolaz brodova kroz Crno more bez inspekcije”, izjavio je večeras ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja.

No, brodovi su počeli isplovljavati. Novi je to šamar za režim u Moskvi. Niko ne zna kakav će biti odgovor i hoće li ga uopšte biti?

Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov danas je novinarima rekao da je sporazum postignut uz posredstvo UN-a sad “teško ostvariv” i “ima drugačiji karaketer – puno rizičniji i opasniji, bez garancija”.

Rusija se, podsjetimo, u subotu povukla iz sporazuma nakon velikog napada dronovima na rusku Crnomorsku flotu uz Krim, za koji Moskva optužuje Kijev.

Peskov je odbio odgovoriti na pitanje šta bi se trebalo dogoditi da se Rusija vrati u sporazum. Kijev pak optužuje Moskvu da “ucjenjuje svijet glađu”.

Ukrajinci: Srušili smo 44 ruska projektila

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je nakon jutrošnjeg brutalnog ruskog raketnog napada diljem Ukrajine objavilo da je ukrajinska protuzračna odbrana uspjela oboriti 44 od više od 50 lansiranih projektila.

“Rusija je jutros u 7 sati lansirala više raketnih napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Protivzračna odbrana Operativnog komandnog centra centralne Ukrajine oborila je 18 krstarećih projektila. Na jugu ih je oboreno 12, na istoku devet, a na zapadu pet”, stoji u objavi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.