Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italijani

Doktori zabrinuti za brata i sestru otrovane kod Hvara: “Imaju promjene na mozgu”

bolnica

Jučer je otrovanoj djeci napravljena magnetna rezonanca mozga te je i kod djevojčice i kod dječaka pokazala određene promjene na mozgu

Petogodišnji talijanski dječak i njegova 14-godišnja sestra, koji leže u induciranoj komi na respiratoru u splitskoj bolnici, imaju promjene na mozgu zbog udisanja ugljen monoksida, javlja Slobodna Dalmacija.

Brat i sestra i dalje leže na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici, gdje se liječnici danonoćno bore za njihove živote. No, doktori strahuju da bi onog trenutka kad budu skinuti s respiratora i kada dođu svijesti, dakle kad više ne budu sedirani i u stanju inducirane kome, moglo bi doći do neuroloških problema.

Promjene na mozgu nastale od udisanja otrovnog plina

Jučer je otrovanoj djeci napravljena magnetna rezonanca mozga te je i kod djevojčice i kod dječaka pokazala određene promjene na mozgu, ali zasad još niko ne može znati o kakvim se promjenama tačno radi i koliko su ozbiljne. No, ono što je neupitno je da su te promjene nastale kao posljedica udisanja otrovnog ugljen monoksida.

“Oni se nalaze u induciranoj komi i priključeni su na respirator kako bi njihov mozak trebao što manje kisika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da se pokuša prirodnim procesom oživjeti moždane stanice. To se ne može postići nikakvim lijekovima, već prirodnim procesima, a za to je najbolje stanje mirovanja mozga”, rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan splitski neurolog koji je želio ostati anoniman.