Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klinika za infektivne bolesti

Doktorica iz zagrebačke klinike: Trudnica je za sada stabilno, nadamo se da će tako i ostati

davorka lukas – hrt

Nikad dosad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparatu u našoj klinici, kaže doktorica

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u protekla 24 sata preminule su dvije osobe. Umrla je jedna starija osoba te 67-godišnjak, bez hroničnih bolesti koji nije bio vakcinisan. U Klinici su trenutno hospitalizarana 84 bolesnika različite životne dobi te devetero djece, javlja HRT.

– Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom niko nije vakcinisan. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba priključeno je na ECMO uređaj, odnosno na uređaj za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, niko od njih nije vakcinisan, kazala je za HRT prof. dr. sc. Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Poručila je da je situacija u Intenzivnoj ozbiljna.

– Nikad dosad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparatu u našoj klinici. Imamo, nažalost, i mladu trudnicu (31) u 21. sedmici trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati, dodala je.

U Zagreb je iz sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prebačena radi neophodnog tretmana na ECMO uređaju.

Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis Republike Srpske, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je osigurao plaćanje, priopćeno je iz ove ustanove.