Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom lordova: Velika Britanija se mora distancirati od Trumpa

dom lordova

Britanski Dom lordova pozvao je vladu te zemlje da revidira svoju politiku na Bliskom istoku i da se distancira od politike Sjedinjenih Američkih Država koju vodi “nestabilni i nepredvidivi” predsjednik Donald Trump, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju gornjeg doma britanskog parlamenta se također navodi kako Velika Britanija mora ozbiljno razmotriti pitanje priznavanja nezavisne palestinske države kako bi podržala mirovni proces u toj regiji.

Vlada se u izvještaju također poziva da nastavi podržavati implementaciju postignutog sporazuma o rješavanju iranskog nuklearnog pitanja.

Komitet za međunarodne odnose Doma lordova u izvještaju kojeg je objavio danas upozorava britanske izvršne vlasti da američka politika koju vodi Trump nije konstruktivna i da predstavlja rizik po Veliku Britaniju.

“Predsjednik SAD-a je već donio niz nekonstruktivnih odluka i mogao bi razbuktati konflikte”, upozorava Dom lordova.

Osvrnuvši se i na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji, Dom lordova je u izvještaju naveo kako je britanska “zbunjenost i nered” o sirijskoj krizi dovela do kontradiktornih stavova prema režimu sirijskog predsjednika i da se trenutna međunarodna politika pokazala kao neefikasna u smjenjivanju Assada sa vlasti, što je preduvjet za postizanje bilo kakvog mirovnog dogovora u Siriji.

Dom lordova pozvao je vladu u Londonu da adaptira i povuče distancu u bilateralnim odnosima sa Saudijskom Arabijom i suspendira isporuku oružja toj zemlji zbog njenih vojnih intervencija u Jemenu.